01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Současné ceny nevytvářejí prostor pro spalovny

Technologie spalování odpadů byla a je nejdiskutovanějším tématem v rámci zpracování Plánu odpadového hospodářství České republiky.

Na jedné straně skupina vyznávající spalování odpadů s využitím jeho energetického potenciálu jako alternativního zdroje energie, na druhé pak zastánci mechanicko -biologických přístupů, který maximalizuje využití materiální. Někde mezi těmito skupinami jsou majitelé a provozovatelé skládek odpadů.

Je však skupina odpadů, kde není mnoho alternativ k řešení - jsou to odpady s nebezpečnými vlastnostmi, popř. v tekutém či plastickém stavu. Proces sběru a svozu odpadů, jeho příjem, příprava i samotné spalování je jedním z nejnáročnějších logistických a technických problémů, které můžeme v odpadovém hospodářství vůbec nalézt.

Špičkové zařízení

Můžeme to demonstrovat na příkladu ostravské spalovny SPOVO, kterou dokonce nevládní organizací Arnika zařadila na čestné poslední místo mezi všemi spalovnami v České republice jako producenta nejnižšího množství škodlivin v emisích.

Spalovna průmyslových odpadů SPOVO je určena pro bezpečné zneškodňování nebezpečných odpadů z průmyslových podniků a nemocnic, včetně odpadů s obsahem chloru, vysokým obsahem síry a vysoce stabilních organických látek (např. PCB, freonů). Není zde však možno spalovat výbušniny, lahve na stlačený plyn, radioaktivní látky a dlouhodobě odpady s obsahem alkalických látek. Spalovna je projektována jako jednoproudá, s kapacitou 1,5 t/hod. odpadů a provozní disponibilitou kolem 7000 hod./rok. Umožňuje spalovat kapalné, kašovité, pastovité i pevné odpady. Splňuje všechny české zákonné normy (zákon o ovzduší č. 86/2002 a všechny jeho prováděcí vyhlášky), německou normu 17. Bim Sch V i kritéria Evropské unie (autorizované měření emisí v červnu 2003).

Vlastní spalovna je souborem několika logistických a technologických stupňů, Příjem odpadů je možný v autocisternách, kontejnerech i sudech, které po zvážení putují do vyhrazených zabezpečených prostor. Součástí vybavení je i drtič, který umožňuje úpravu odpadů o větších rozměrech. Provádí se analytické rozbory všech dodaných odpadů.

Mezisklad odpadů umožňuje bezpečně shromažďovat odpady, které jsou přiváženy v menším množství od drobných původců, pozdržení odpadů před definitivním rozhodnutím o způsobu spálení, skladování v případě odstávky spalovny nebo její údržby. Před spálením jsou odpady na základě jejich chemických a fyzikálních vlastností vhodně připraveny, tak aby byla nastavena optimální homogenita plovací šarže a zároveň vyloučena možnost neřízené reakce.

Odpady jsou podávány do rotační pece přes její stacionární přední stěnu, která odděluje oblast spalování od okolí. Vlastní spalovací část tvoří rotační pec a sekundární dospalovací komora, kde se odpady odstraňují při 1100- 1200 °C. Nespalitelný zbytek odchází ve formě strusky. Potřebnou teplotu spalování při najíždění, během provozu i odstavování zajišťují přídavné plynové hořáky. Úplná destrukce nebezpečných vysoce stabilních látek (např. PBC) probíhá v sekundární dospalovací komoře s dobou zdržení zhruba 2 vteřiny. Tepla spalin se využívá v parním kotli k výrobě páry, která se spotřebovává přímo ve spalovně nebo je využita ke komerčním účelům.

Čištění spalin představuje soubor několika technologií:

Dvoustupňové mokré praní - v pračce prvního stupně jsou spaliny skrápěny vodou a dochází zde k odstranění HCl, HF, částečně i SO3, a také k odstranění zbývajících těžkých kovů. Odpadní vody jsou čištěny. Druhý stupeň praní pomocí vápenného mléka slouží k odstranění SO2. Z důvodu vysokého podílu SO2 je tento stupeň praní rozdělen na dvě prací jednotky. První slouží hlavně pro výrobu sádrovce a druhá pro dosažení požadovaných hodnot emisí.

Dioxinový filtr - částice dioxinů a těžkých kovů jsou adsorbovány aktivním koksem, který se vstřikuje do proudu spalin před tkaninovým filtrem. Částice znečištěného aktivního koksu se pak zachytí na tkaninovém filtru.

DENOx katalyzátor - pro snížení obsahu NOx pod limitní hodnotu jsou spaliny vedeny do oblasti vstřikování čpavku a katalyzátoru SCR (selektivní katalytický reaktor DENOx). Před SCR zařízením je instalován tepelný výměník typu spaliny/spaliny a hořák na zemní plyn pro zajištění provozní teploty. Před vstupem spalin do komína kontinuálně analyzuje polutanty ve spalinách automaticky monitorovací systém (HCl, CO, SO2, NOx TOC, prach).

Zvýšení cen je nezbytné

V České republice je v současné době více nebo méně úspěšně provozováno přes šedesát spaloven nebezpečných odpadů, což je na celkový výskyt nebezpečných odpadů velmi vysoký počet. Pro většinu z nich bude velmi složité dobudovat spalovnu na úroveň požadovanou Evropskou unií a nabídnout zákazníkům kompletní servis. Tvrdým oříškem pro jejich majitele a odpovědné managementy bude rovněž získání integrovaného povolení.

Zásadní překážkou na cestě k plné kompatabilitě s parametry spaloven v Evropské unii je však současná cena za zneškodňování odpadů. Z popisu špičkové spalovny SPOVO, která je na evropské úrovni, vyplývá finanční náročnost celého logistického a technologického komplexu. Ekonomická náročnost dobudování čistění spalin a kontinuálního monitorovacího systému spolu s vysokými náklady na provoz spalovny snižuje možnost konkurenceschopnosti oproti nejrozšířenějšímu způsobu zneškodňování odpadů metodou prostého ukládání.

Současné ceny stlačené přebytkem skládkových kapacit a pololegálním nakládáním s nebezpečnými odpady na úroveň 3-4 Kč za 1 kilogram (nejsou zahrnuty odpad obsahem PCB, freony) nevytvářejí žádný prostor pro tvoření vlastních investičních zdrojů a nutí spalovny žít z podstaty (spotřebovávají vlastní cash).

Prognózy a srovnávání s vyspělými státy EU jasně dokládají nezbytnost zvýšení cen za spalování na úroveň 6 Kč za kilogram v krátkém horizontu, v horizontu střednědobém pak až na 9 Kč za 1 kilogram. V opačném případě hrozí kolaps drtivé většiny spaloven a hlavně těch, které již v současné době nastoupily cestu k transformaci na parametry evropské legislativy a nakládají s odpady v souladu s platným právem.

Nepodléhat iluzím

Řešení tohoto stavu mají v rukou nejenom provozovatelé spaloven, ale také příslušné orgány státní správy, které budou vydávat příslušná povolení. Svou nezastupitelnou úlohu může sehrát i Česká inspekce životního prostředí. Svou kontrolní činnost, zaměřenou na správné nakládání s nebezpečnými odpady, může vytvořit na původce, ale hlavně na drobné a střední překupnické firmy, tlak na zneškodňování nebezpečných odpadů v odpovídajících technologických zařízeních.

SITA CZ, a. s

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down