01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Editorial

Vážení čtenáři v předposledním čísle tohoto roku vám přinášíme rozsáhlé téma o biologických odpadech. Najít úhel, z kterého bude toto rozsáhlé téma nazíráno, nebylo úplně jednoduché. Separace, sběr a zpracování biologického odpadu je velmi aktuálním problémem, který je podporován blížícím se...

Vážení čtenáři

v předposledním čísle tohoto roku vám přinášíme rozsáhlé téma o biologických odpadech. Najít úhel, z kterého bude toto rozsáhlé téma nazíráno, nebylo úplně jednoduché. Separace, sběr a zpracování biologického odpadu je velmi aktuálním problémem, který je podporován blížícím se zákazem ukládání těchto odpadů na skládky. Proto v této problematice zaznamenáváme velký pohyb - přibývá informací a přibývá také technologií, které zkoumají možnosti zpracování. V našem tématu měsíce přinášíme článek o možnostech využití kalů jako alternativního paliva v cementárnách, podpořené realizovaným průzkumem v okolí Brna. Zajímavá je technologie výroby biologicky degradovatelných pytlů na odpad, které umožňují jejich dobré využití pro sběr biologických odpadů a následné kompostování.

Pro naše poměry jsou zajímavé informace o tom, jak funguje kompostování v Německu, stejně jako text po hodnocení vlivu kompostáren na životní prostředí, který nám poskytl přední odborník, Ing. Jaroslav Váňa z VÚRV.

Spektrum doplňuje Compostainer - kontejner určený speciálně pro sběr komunálního biologického odpadu.

Druhým velkým tématem listopadového čísla je konference Odpady a podniky, kterou náš časopisu uspořádal ve spolupráci se společností Eko-kom.

V úvodním článku speciálu se podrobněji zmiňujeme o průběhu a náplni konference. Na tomto místě bych chtěla zmínit jen drobný postřeh: konferencí se u nás pořádá velmi mnoho, a přestávají být někdy efektivním zdrojem informací, zejména když neschopný přednášející jen přečte text ze sborníku - takovou přednášku k ničemu jistě zažil každý. Smysl v dnešní době mají jen ta setkání, kde můžeme k textům ve sborníku, informacím z internetu nebo power-pointovým prezentacím získat ještě něco navíc - osobní názor odborníka, formulaci problémů, které hýbou oborem a zejména diskusi s erudovanými a zaujatými lidmi. Myslím, že tyto klady naše konference měla, a doufám, že se nám jich podaří dosáhnout i v příštím ročníku.

šéfredaktorka časopisu Odpady

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down