01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vláda chce podpořit obnovitelné zdroje

Návrh novely zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, který předpokládá podporu formou stabilizace podmínek trhu pro výrobce takzvané zelené energie, schválila vláda. Návrh předložila společně ministerstva průmyslu a životního prostředí. Podle novely...

Návrh novely zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, který předpokládá podporu formou stabilizace podmínek trhu pro výrobce takzvané zelené energie, schválila vláda. Návrh předložila společně ministerstva průmyslu a životního prostředí.

Podle novely by mělo být zaručeno připojení k přenosové soustavě pro provozovatele malých vodních, větrných elektráren a zdrojů spalujících biomasu.

Pokud návrh zákona projde Parlamentem, začne platit od května příštího roku. Distributoři budou podle něj povinni vykupovat až do úplného otevření trhu v roce 2006 veškerou nabídnutou zelenou energii, jinak jim bude hrozit pokuta. Výrobci zelené energie, která je kvůli drahým výrobním technologiím dražší než energie z konvenčních i jaderných zdrojů, by tak měli mít zajištěný odbyt a návratnost vložených investic. Pokud se tak stane, dodavatelé budou muset od roku 2006 splňovat kvóty vyrobené zelené energie, které na každý kalendářní rok stanoví Energetický regulační úřad (ERÚ). Za neplnění kvót jim opět budou hrozit pokuty, které půjdou Státnímu fondu životního prostředí.Regulační úřad bude také každý rok stanovovat výkupní ceny energií z alternativních zdrojů.

Návrh zákona obsahuje od doby uvedení zařízení do provozu patnáctiletou záruku výše cen za elektřinu z obnovitelných zdrojů. Cílem této regulace je zajistit, aby v roce 2010 představovala elektřina z obnovitelných zdrojů osm procent z hrubé spotřeby elektřiny.

Nově budou upraveny povinnosti pro výstavbu a rekonstrukci tepelných zdrojů. Větší nové zdroje tepla budou muset z alternativních zdrojů vyrábět minimálně deset procent, stejný podíl budou muset prokázat i po rekonstrukci tepláren. Návrh se snaží zajistit také zvyšování spotřeby zelené energie. Ukládá, aby v podílu tepelné spotřeby nových staveb financovaných z veřejných rozpočtů tvořila alternativní energie nejméně pětinu.

Provozovatele alternativních zdrojů už nyní zvýhodňují některé daňové zákony. Provozovatelé nových malých alternativních elektráren jsou podle zákona o DPH na pět let d osvobozeni od daně z příjmu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down