01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Odloží se daňová reforma?

Vláda odsouhlasila návrh na přechodné období do roku 2008 na zavedení spotřební daně z uhlí, elektrické energie a plynu. Evropská unie zavedla povinné zdanění elektřiny, uhlí a zemního plynu určeného pro výrobu tepla v říjnu 2003. Dosud unie regulovala pouze daně z minerálních olejů, tedy především...

Vláda odsouhlasila návrh na přechodné období do roku 2008 na zavedení spotřební daně z uhlí, elektrické energie a plynu. Evropská unie zavedla povinné zdanění elektřiny, uhlí a zemního plynu určeného pro výrobu tepla v říjnu 2003. Dosud unie regulovala pouze daně z minerálních olejů, tedy především z nafty a benzinu. Pokud by Česká republika nepožádala o přechodné období, nebo kdyby jej EU zamítla, platili by občané České republiky daně od května příštího roku.

Ministerstvo financí chce vyjednat i přechodné období na spotřební daň na naftu. Minimální sazba na naftu stoupne v unii od roku 2010 na 0,33 eura na litr. Česká repu-blika, která bude mít od ledna mírně vyšší spotřební daň na naftu, než kolik požaduje EU, by tak kvůli nové minimální sazbě musela od roku 2010 zvýšit daň nejméně o 60 haléřů. Cílem MF je zavést tuto novou sazbu až od roku 2012. Od roku 2008 budou navíc dodávky tepla převedené ze snížené, pětiprocentní sazby DPH, do základní sazby.

EU stanovuje sazby daně na uhlí a plyn podle výhřevnosti a na elektřinu podle výkonu. JV rodinném domku vytápěným tuhými palivy, by lidé zaplatili přibližně o 1200 korun ročně navíc. Dálkové dodávky tepla do bytů by mohly podražit o několik set korun. Minimální sazby spotřebních daní v EU na uhlí a zemní plyn jsou pro podnikatele 0,15 eur/GJ, pro nepodnikatelské subjekty 0,30 eur/GJ. Na elektřinu je sazba pro podnikatele 0,50 eur/MWh, pro nepodnikatelské subjekty 1,00 eur/MWh.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down