01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Editorial

Vážení čtenáři, v únorovém čísle se věnujeme energetickému využití odpadů, které - jak se zdá - bude jednou z klíčových otázek tohoto roku. V tématu jsme se zaměřili na jeho evropský kontext. Přístupy zemí EU k energetickému využití se liší, a jak vyplývá z článku Doc. Jaroslava Hyžíka, touto...

Vážení čtenáři,

v únorovém čísle se věnujeme energetickému využití odpadů, které - jak se zdá - bude jednou z klíčových otázek tohoto roku. V tématu jsme se zaměřili na jeho evropský kontext. Přístupy zemí EU k energetickému využití se liší, a jak vyplývá z článku Doc. Jaroslava Hyžíka, touto problematikou se musí zabývat i evropský soudní dvůr. Získání finančních fondů z ISPA pro rekonstrukci brněnské spalovny je dobrou zprávou pro všechny, kdo uvažují o větších investicích v oblasti odpadového hospodářství i životního prostředí.

A ještě bych se chtěla zmínit o jedné zprávě, která se nedávno objevila v naší redakční poště. Na základě průzkumu odborníků v odpadovém hospodářství byl jako nejlepší v oboru vyhodnocen server Enviweb. Tato zpráva nás opravdu potěšila, neboť i naše redakce tento server považuje za nejkvalitnější. To nás přimělo již před rokem dojednat úzkou spolupráci mezi www.enviweb.cz a webovými stránkami našeho časopisu odpady.ihned.cz. Od léta proto oba servery do značné míry sdílí své obsahy a Enviweb využívá zpravodajství našeho "rodného" serveru Hospodářských novin www.ihned.cz. Pokud tedy anketa odborníků označila jako nejlepší Enviweb, je to do částečně také ocenění našeho časopisu, který se na obsahu těchto internetových stránek podílí.

Takové zdůrazňování vlastních zásluh je ovšem poněkud trapné a hnidopišské. Chtěla jsem jen ilustrovat, jak mohou být výsledky anket a průzkumů ošidné. Jediný průzkum, který má v oboru čtenosti či kvality média smysl, je průzkum nezávislé profesionální výzkumné a marketingové agentury. Pak je možné říci, že je objektivní a lze na něm stavět. To se však v případě zmiňované zprávy nestalo. Jako nejlepší časopis v oboru odpadového hospodářství vyšel z provedené ankety časopis Odpadové fórum. To by byl hezký úspěch a kolegům ho jistě přejeme. Problém je, že průzkum provedlo České ekologické manažerské centrum, které je vydavatelem Odpadového fóra. Obávám se, že to anketě hodně snižuje věrohodnost.

šéfredaktorka časopisu Odpady

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down