01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Normy pro jadernou bezpečnost

Evropský parlament zformuloval a odsouhlasil konstruktivní stanovisko k návrhu EK balíčku norem pro jadernou bezpečnost, vyřazování jaderných zařízení a ukládání radioaktivních odpadů, jenž se v poslední době posuzují. Vzhledem k nejednotnosti názoru členských zemí na jednotlivé části balíčku je...

Evropský parlament zformuloval a odsouhlasil konstruktivní stanovisko k návrhu EK balíčku norem pro jadernou bezpečnost, vyřazování jaderných zařízení a ukládání radioaktivních odpadů, jenž se v poslední době posuzují. Vzhledem k nejednotnosti názoru členských zemí na jednotlivé části balíčku je krajně nepravděpodobné, že by mohlo dojít k odsouhlasení této legislativy do termínu vstupu nových členských zemí do EU v 05/2004. EP navrhuje přijmout následující zásady:

EK by neměla zasahovat do kompetencí národních jaderných dozorů.

Současná vysoká úroveň jaderné bezpečnosti musí být zabezpečována tím, že členské státy budou striktně uplatňovat bezpečnostní standardy.

Monitorování dodržování pravidel nové jaderné legislativy by mělo být prováděno pomocí mechanismu partnerských prověrek, zahrnujících národní jaderné dozory, a ne přímými prověrkami EK.

Členské státy musí mít možnost si stanovit vlastní časový plán. pro ukládání RaO, který bude odrážet jejich národní podmínky a okolnosti. Členové EP striktně odmítli jakékoliv termíny pro tato úložiště stanovované centrálně z Bruselu.

Financování vyřazování jaderných zařízení (JZ) by mělo být prováděno z oddělených účtů, které musí být kontrolované a mohou být použity pouze na toto vyřazování JZ. Zdroj: Foratom

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down