01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Měli bychom počítat se všemi variantami

Novela zákona o odpadech je potřeba, hlavně pro praktické použití lidí, kteří se zabývají likvidací odpadů. Trochu mi vadí, že při projednávání se málo dbá na názory zastupitelů krajů a měst a obcí. A právě tito lidé ve veřejné...

Novela zákona o odpadech je potřeba, hlavně pro praktické použití lidí, kteří se zabývají likvidací odpadů. Trochu mi vadí, že při projednávání se málo dbá na názory zastupitelů krajů a měst a obcí. A právě tito lidé ve veřejné službě nesou zodpovědnost za nakládání s odpady a za strategii, která by se měla objevit v plánech odpadového hospodářství. Místo toho se objevují stále častěji zájmové a lobbistické skupiny, ke kterým je zapotřebí přidat i extrémisty ze "zelených" organizací.

A tito lidé, kteří nemají vůbec žádnou zodpovědnost, mají čím dál více prostoru k prosazování svých zájmů. Protože se občanům nemusejí zodpovídat, nemusejí se ptát: "co na to občan?". Plán odpadového hospodářství v závazných ukazatelích mimo těch údajů, které jsou v článku, také podporuje energetické využití odpadů a také nepodporuje výstavbu dalších skládek ze státních prostředků. Je zapotřebí psát buďto všechno a ne jenom, že chceme stavět spalovny!

Celý plán určuje strategii na dalších 10 let a musí být co nejširší. Proč si ideologicky uzavírat každou možnou variantu využití odpadů - copak jsme vševědoucí? Ani ministr nemůže říci, jak se bude v dalších letech vyvíjet ekonomika a poznatky vědy. Takže můj názor je: poučit se od vyspělé Evropy a počítat se všemi variantami, kromě dalšího skládkování komunálu. A potom v jednotlivých projektech pečlivě zvážit všechna pro a proti.

Projekt hradecko-pardubické spalovny dnes dodělává společnost EIU a podáváme žádost na Kohezní fond. A POH krajů budou zodpovědně projednávat zastupitelé tak, jak to má být podle zákona. Bohužel "zelení" všech stran a organizací raději místo racionálních návrhů pořádají petice a protesty.

Ministr ve svém rozhovoru nepřímo vyjádřil svůj nesouhlas se spalovnami. Měl by ale vyjádřit hlavně reálný postoj a vizi, jak dál s odpady. Když nechce spalovny, ani skládky, co tedy?

Pardubický kraj

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down