01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

MDF desky pojené enzymy

Využití obnovitelných surovin, vláken nebo štěpků ze dřeva i jedno- nebo víceletých rostlin na výrobu deskových i tvarových materiálů sice stále roste, ale neklesá používání pojiv ze syntetických pryskyřic na bázi močovina/melamin-fenol - formaldehyd...

Využití obnovitelných surovin, vláken nebo štěpků ze dřeva i jedno- nebo víceletých rostlin na výrobu deskových i tvarových materiálů sice stále roste, ale neklesá používání pojiv ze syntetických pryskyřic na bázi močovina/melamin-fenol - formaldehyd (MUF) se všemi jejich ekologickými a zdravotními riziky. Ve výrobě a užití materiálů - MDF (Medium Density Fibre Boards), HDF (High Density Fibre Boards) a nověji OSB (Oriented Strand Boards) desek, s podílem pojiv 8 až 12 % vztaženo na hmotnost vláken, se jedná zejména o uvolňování toxického formaldehydu, užívání surovin z fosilních zdrojů a o jejich likvidaci. Nyní se však nabízí možnost výroby desek s pojivy přírodními enzymy bez vlivu na zhoršení vlastností a jakosti desek.

Ústav pro technologii dřeva a papíru Technické univerzity v Drážďanech spolu s ústavem SIAB (Sächsisches Institut für Angewandte Biotechnologie) Univerzity v Lipsku vyvinul technologii lepení s náhradou syntetických pojiv využitím vazebných sil na celulózová vlákna přírodními enzymy typu oxidáz a hydroláz.

Použití enzymů náhradou za syntetická pojiva nejenže u MDF desek střední hustoty 750-850 kg.m-3 nejenže zvyšuje výslednou minimální pevnost v ohybu a v tahu, ale zmenšuje nabobtnání za 24 h při zkouškách dle DIN EN 622. Hydrolázy ze skupiny tzv. levných enzymů mají rychlý účinek a při ekologické a zdravotní nezávadnosti i významné ekonomické přínosy.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down