01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Editorial

Vážení čtenáři, venku zdá se vypuklo konečně jaro. Dobře, že se zazelená tráva a keře. To, co je vidět v příkopech kolem silnic, je otřesné: igelitové pytlíky, PET láhve, papíry, plechovky. Ale hlavně ty plasty: poletují při každém větším větru, je jich neuvěřitelné množství a jsou všude. I v těch...

Vážení čtenáři,

venku zdá se vypuklo konečně jaro. Dobře, že se zazelená tráva a keře. To, co je vidět v příkopech kolem silnic, je otřesné: igelitové pytlíky, PET láhve, papíry, plechovky. Ale hlavně ty plasty: poletují při každém větším větru, je jich neuvěřitelné množství a jsou všude. I v těch nejzapadlejších místech narazíte na PET flašku, jsou v každé tůni, v každém křoví.

Zelené listí je trochu schová, pak je na zimu zakryje sníh, ale na jaře tu zase budou s námi, jen jich zřejmě bude zase o trochu víc.

Je pravda, že v Indii to bylo ještě horší, tam člověk v některých místech čvachtal v plastových pytlících. Jenže to jsme si říkali, že je to důsledek "rozvojovosti" té země: že jsme my oškliví Evropané a obecně běloši s naší průmyslovou civilizací rozrušili jejich tradiční život, a oni si teď nevědí rady s odpady, které prostě neznají.

Ale jaké vysvětlení najít pro českou krajinu, zahlcenou plastovými pytlíky? Když se člověk dlouhodobě pohybuje v oboru odpadového hospodářství, postupně si tak jaksi podvědomě začne myslet, že k odpadům mají všichni podobný vztah, i když rozum říká, že to není pravda. Proto mě vždycky znovu překvapí, s jak lehkým srdcem jsou někteří lidé schopni vysypat plastovou tašku plnou bince do příkopu, s jakou snadností se chlapi u garáže zbavují lahví od oleje tím, že je hodí přes plot, a pneumatik tím, že je shodí do potoka. Opravdu si myslí, že ten odpad zmizí? Indové někde v horách nemusí mít informace o tom, že plast se rozkládá desítky let, ale že by to nevěděli i průměrně vzdělaní lidé u nás? Nebo si myslí, že to za ně někdo uklidí?

Je to pro mne nepochopitelné. V každém případě jsem přesvědčena, že tady rozhodně nejde o peníze a cenu za svoz odpadů. Většina lidí tento poplatek platí s nájmem a v podstatě ho nevnímá, protože není nijak velký.

Problém tkví v lhostejnosti a lenosti. Hodí ten binec přes plot, protože se jim nechce nic řešit a v podstatě je jim to jedno. Jak ale dospělého člověka dovést k tomu, aby mu to nebylo jedno? A jak dlouho to bude trvat?

Krásné jaro přeje

Jarmila Šťastná

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down