01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Luhačovicích podvanácté

Odborníci na odpadové hospodářství se letos na podzim sejdou již podvanácté na konferenci Odpady Luhačovice.

Letošní ročník proběhne poněkud dříve, než jsou jeho účastníci zvyklí- již ve dnech 21. - 23. září. Pro letošní kongres byla vybrána tři hlavní témata, která v současné době hýbou odpadovým hospodářstvím: novela zákona o odpadech, zpětný odběr vybraných výrobků a bioodpady.

Panelové diskuze

První den kongresu zahájí informace o povinnostech původců odpadu v zemích EU, následovaná seznámením se zkušenostmi o fungování Recyklačního fondu na Slovensku a rozborem novely zákona o odpadech.

Na dopolední jednání naváže po obědě panelová diskuze, v níž budou odborníci mít možnost se k této novele vyjádřit. Tyto diskuze obvykle přinášejí mnoho zajímavých podnětů a jsou zpětnou vazbu pro pracovníky Ministerstva životního prostředí.

Ve středu, tedy druhý den kongresu se v dopoledním bloku představí obchodní rada Finské ambasády ochranu životního prostředí a odpadové hospodářství profilové země kongresu - Finska. Po odborných přenáškách finských firem budou následovat prezentace hlavních partnerů kongresu, společností SAKO Brno, a. s., PURUM, s. r. o., Praha a APUSO plus, s. r. o.

Odpolední druhá panelová diskuze bude na téma Zpětný odběr nebezpečných odpadů a zahrnuje i elektrošrot a kaly z čistíren.

Třetí den kongresu bude věnován problematice bioodpadů. Garantem tohoto tématického bloku je odborné sdružení CZ-BIOM (Ing. Jaroslav Váňa, CSc.). Blok se bude zabývat zpracování průmyslových kalů, malými kompostárnami, novou technologií kompostování zeleného odpadu. Přinese také zahraniční zkušenosti s odbytem kompostu a informace o ekonomice a provozu třídění na bioodpady ve městě.

Doprovodný program

Kongres je doprovázen několika dalšími akcemi. Mezi nimi je například pracovní seminář a školení pracovníků státní správy a samosprávy. Průběžně bude prezentována internetová verze 2005 Katalogu odbytu odpadů s vyhledávání firem a druhů odpadu. Po všechny dny kongresu mají účastníci možnost si prohlédnout praktické ukázky vystavujících firem s novými technologiemi zpracování odpadu a novou svozovou technikou. Na bohatý doprovodný program naváží dva společenské večery.

Již v průběhu prvního dne bude předána "Cena Karla Velka", nad níž převzal záštitu ministr RNDr. Libor Ambrozek. Od tohoto roku proto bude tato soutěž studentských prací udělována jako Cena Ministra životního prostředí.

K účasti v této soutěži budou vyzvány všechny fakulty v ČR a SR. Každá přihlášená fakulta nebo střední škola může nominovat maximálně dvě diplomové práce. Nezávislá komise odborníků vyhodnotí nejlepší tři studentské práce, a ty budou oceněny diplomem a odměnou.

Na kongresu se jako každý rok setkají přední odborníci na odpadové hospodářství, zástupci státní správy a samosprávy, i úředníci ministerstva životního prostředí. Podrobný program přednášek i panelových diskusí, doprovodných seminářů a další akcí, organizovaných v rámci kongresu, naleznete na www.jogaluhacovice.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down