01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kompostování kuchyňských odpadů

Od počátku roku 2001 je v České republice zakázáno zkrmování kuchyňských odpadů hospodářskými zvířaty.

Vyhláška (č. 451/2000 Sb., kterou se provádí zákon č. 91/1996 Sb., o krmivech, ve znění zákona č. 244/2000 Sb.) zakazuje při výrobě krmiv, doplňkových látek a premixů používat mimo pevné komunální odpady jako např. odpady z domácností, odpady z restauračních provozů mimo potraviny rostlinného původu, které s ohledem na jejich čerstvost nelze považovat za vhodné pro lidskou výživu, nebo obaly a jejich části, které byly použity na výrobky pro zemědělské a potravinářské účely. Dodržování zákazu - zejména u odpadů z restauračních provozů - však bylo kontrolováno jen velmi zřídka.

Zpřísnění zákazu

Od našeho vstupu do Evropské unie 1. května 2004 začalo v ČR platit nařízení Evropské komise č.1774/2002 (ES), které tento zákaz zpřísní, konkretizuje a navíc přinese vyšší míru kontroly (nařízení se nezapracovávají do národních legislativ, ale platí přímo).

Nařízení 1774/2002 (ES) dělí organické materiály do tří kategorií podle hygienických rizik. Mezi materiály 1. kategorie patří mimo jiné kuchyňský odpad z dopravních prostředků v mezinárodní přepravě. Mezi materiály 2. kategorie patří mimo hnůj i obsah trávicího traktu. Mezi materiály 3. kategorie patří mimo jiné vedlejší živočišné produkty vznikající při výrobě produktů určených k lidské spotřebě, včetně odtučněných kostí a škvarků. Dále jsou sem zahrnuty zmetkové potraviny živočišného původu nebo zmetkové potraviny obsahující produkty živočišného původu s výjimkou kuchyňského odpadu, které z obchodních důvodů, z důvodů závady při výrobě nebo balení nebo jiné závady nepředstavující nebezpečí pro lidi nebo zvířata, již nejsou určeny k lidské spotřebě. Do třetí kategorie patří také kuchyňský odpad vyjma odpadů z dopravních prostředků v mezinárodní dopravě.

Důležité je, že i malá příměs materiálu z vyšší kategorie znamená vyšší kategorizaci, a tudíž přísnější podmínky pro nakládání. Materiály 1. kategorie musí být zlikvidovány a žádné recyklační technologie nejsou povoleny. Pro některé materiály 2. kategorie již přichází v úvahu anaerobní digesce a kompostování, které jsou možné i pro všechny materiály 3. kategorie.

Požadavky na zařízení

Kompostárny a bioplynové stanice musí splňovat zejména následující požadavky: při kompostování či anaerobní digesci je nezbytné odpad nadrtit na částice s maximálním rozměrem 12 mm, odpad musí projít teplotou 70 °C po dobu 60 minut. Teplota musí být průběžně zaznamenávána a záznamy musí být archivovány pro případ kontroly. Kompost či vyhnilý kal musí být analyzován mimo jiné i na patogenní organismy.

Z požadavků nařízení 1774/2002 ES tedy vyplývá, že kompostování kuchyňských odpadů bude možné pouze v bioreaktorech vybavených automatickým měřením teplot a digesce kuchyňských odpadů bude možná pouze na bi-oplynových stanicích s hygienizačním stupněm. Producenti odpadů, kteří v současnosti využívají své kuchyňské odpady zkrmováním, budou v následujícím období hledat nové způsoby využití či likvidace těchto odpadů, to je příležitost pro některé kompostárny a bioplynové stanice získat ke zpracování odpad, který bude vyžadovat vysoké nároky na hygienizaci, ale zároveň poplatek za využití tohoto odpadu by měl být výrazně vyšší než u jiných odpadů.

Požadavky nařízení budou muset splňovat i kompostárny využívající odděleně sbírané komunální bioodpady, které obsahují i kuchyňské odpady, což se bude týkat převážné většiny systémů odděleného sběru bioodpadu v ČR.

Většina stávajících kompostáren není vybavena pro zajištění požadavků nařízení. Značné problémy budou mít krechtové kompostárny, které jako jednu ze složek zpracovávají odděleně sbíraný komunální bioodpad s příměsí kuchyňských odpadů. Jako přechodné opatření se jeví nejvhodnější tyto systémy využívat pouze ke sběru zahradních odpadů.

Nová legislativa pravděpodobně přispěje k trendu využívání kuchyňských odpadů v bioplynových stanicích, které oproti bioreaktorovým kompostárnám již nemají takový handicap v investičních nákladech, jaký mají vůči kompostárnám na volné ploše. (Článek byl uveřejněn v rámci řešení Realizačního programu ČR pro BRO.)

CZ Biom

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down