01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Obce nebudou mít větší zodpovědnost za černé skládky

V novele zákona o odpadech, kterou se chystá projednat Parlament, nebude ustanovení nutící obce k větší zodpovědnosti za černé skládky. Podle původního návrhu měla obec s rozšířenou působností pátrat po původcích černé skládky vždy, když jí odpad někdo nahlásí. Kdyby ve správním řízení nezjistila...

V novele zákona o odpadech, kterou se chystá projednat Parlament, nebude ustanovení nutící obce k větší zodpovědnosti za černé skládky. Podle původního návrhu měla obec s rozšířenou působností pátrat po původcích černé skládky vždy, když jí odpad někdo nahlásí. Kdyby ve správním řízení nezjistila zodpovědnou osobu, uložil by úřad obce s rozšířenou působností povinnost odstranit odpad obci, na jejímž území černá skládka vyrostla, a to na její vlastní náklady. Finanční nároky na likvidaci skládek by však byly enormní, pro většinu obcí neúnosné. Podle odhadu ministerstva by nové povinnosti do roku 2010 přišly obce téměř na devět miliard korun.

Nadále tak bude platit, že černou skládku musí zlikvidovat obec s rozšířenou působností pouze v případě, že odpad ohrožuje životní prostředí. Novela zákona o odpadech se tak bude věnovat zejména elektroodpadu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down