01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Množství methanu v atmosféře se nezvyšuje

Koncentrace methanu, podobně jako u většiny skleníkových plynů, stoupala v závislosti na zvyšující se světové populaci a na těžbě fosilních paliv a jejich využití. V posledních čtyřech letech se však úroveň methanu ustálila. Toto zjištění je výsledkem studia dvou nezávislých týmů výzkumníků v...

Koncentrace methanu, podobně jako u většiny skleníkových plynů, stoupala v závislosti na zvyšující se světové populaci a na těžbě fosilních paliv a jejich využití. V posledních čtyřech letech se však úroveň methanu ustálila. Toto zjištění je výsledkem studia dvou nezávislých týmů výzkumníků v Austrálie a USA (ve spolupráci s Nizozemskem).

Vědci zjistili časovou shodu mezi rozpadem dřívějšího Sovětského svazu a začátkem výrazně pomalejšího vzrůstu methanu na severní polokouli ve srovnání s jižní polokoulí. Propad ekonomiky v Rusku a změny v její orientaci pravděpodobně snížily produkci a využití fosilních paliv. Dalšími zdroji methanu jsou skládky, přežvýkavci, spalování biomasy a rýžová pole. Přes snížení se neočekává, že současný ustálený stav přetrvá v blízké budoucnosti. Zvýšená spotřeba hovězího v rozvojových zemích a souběh dalších faktorů zvýší emise methanu v těchto regionech a pravděpodobně i globální emise methanu.

Zdroj: CEN, Vol. 81, No.49 (2003)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down