01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Operační program Průmysl a podnikání 2004-2006

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR vyhlásilo před prázdninami celkem 11 programů OPPP. Další vlny se budou opakovat se zhruba tříměsíční periodou.

Cílem podpory v rámci Operačního programu Průmysl a podnikání 2004-2006 (OPPP) je zachovat a dále rozvíjet konkurenceschopný průmysl, zvyšovat hospodářskou výkonnost a podpořit potřebné strukturální změny průmyslu tak, aby ČR na konci následující periody přestala být méně rozvinutým regionem EU. Pomoc se soustředí na rozvoj malých a středních podniků, podporu inovačních aktivit v průmyslu a výrobní technickou, ekonomickou a organizační restrukturalizaci podniků, oborů a odvětví.

Implementaci OPPP bude zajišťovat agentura CzechInvest ve spolupráci s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou, Českou energetickou agenturou a agenturou CzechTrade.

Čtvrt miliardy eur

První žádosti do OPPP se přijímaly a hodnotily počátkem července 2004. Programy se vyhlašují do odvolání s odstupem zhruba tří měsíců formou výzvy v Obchodním věstníku a inzerátu ve vybraných periodikách. Kontaktním místem pro žadatele o dotační podporu jsou regionální kanceláře agentury CzechInvest, které byly zřízeny ve všech krajských městech České republiky, žádosti o zvýhodněný úvěr se budou předkládat Českomoravské záruční a rozvojové bance.

Podle současné alokace zdrojů se pro OPPP předpokládá uvolnění přibližně 17,94 % všech zdrojů určených na strukturální politiku v ČR, což představuje zhruba 260 mil. eur. Tyto evropské finance doplní i prostředky státního rozpočtu (75 % EU, 25 % státní rozpočet).

Podrobné informace o všech 11 programech lze nalézt na internetových stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu www.mpo.cz. Od 1. 7. 2004 je možné se obrátit s konkrétními dotazy k programům v rámci Operačního programu Průmysl a podnikání na bezplatnou telefonní linku 800 800 777 (v pracovní dny od 9 do 13 hod). Žadatelům z řad podnikatelů, měst, obcí a krajů je na internetových stránkách www.czechinvest.org k dispozici zdarma tzv. Prescoring, neboli předběžné hodnocení finančního zdraví pro žadatele. Jedná se o on-line systém hodnocení žadatele na základě vyplnění vybraného okruhu dat. Výsledek prescoringu je zobrazen on-line pouze pro potřeby žadatele, který prescoring použil. Výsledek prescoringu je nezávazný a má pouze informativní charakter pro žadatele.

Zacílení podpory

Programy OPPP jsou zaměřeny zejména na podporu budování a rozvoje průmyslového výzkumu a vývoje a jeho propojení s terciární sférou, podnikatelských nemovitostí, školicích středisek pro odborné vzdělávání, rozvoje výrobní základny malých a středních podnikatelů, využívání netradičních zdrojů energie malými a středními podnikateli (dále MSP) apod.

Pro podnikatelské subjekty činí podpora nejvýše 46 % uznatelných nákladů projektu. Samotná minimální a maximální výše podpory se bude lišit u jednotlivých programů implementovaných v rámci OPPP.

Rozhodujícím kritériem pro žadatele je místo realizace projektu, nikoli sídlo nebo bydliště žadatele. Programy OPPP musí být realizovány mimo území hlavního města Prahy, tzn. že firma se sídlem v Praze může realizovat svůj projekt pouze mimo území hlavního města. Pro projekty realizované na území hlavního města Prahy existuje zvláštní program v gesci Ministerstva pro místní rozvoj (www.mmr.cz).

Rozhodnutí o poskytnutí dotace vydá Ministerstvo průmyslu a obchodu na základě stanovených výběrových kritérií. Vlastní fyzický převod finančních prostředků k žadateli o dotaci se uskuteční až po realizaci a profinancování celého projektu. Projekty většího rozsahu nebo dlouhodobějšího trvání je možné rozdělit na etapy. Žadatelé si tedy musí zajistit dostatek finančních prostředků z vlastních zdrojů, případně získat s předstihem úvěr od některé z komerčních bank, které již v souvislosti s programy ze strukturálních fondů EU zavedly nové bankovní produkty a služby.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down