01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Malé obce zima vyjde na dost peněz

Údržba místních komunikací je pro mnohé menší obce Zlínského kraje finančně dost náročná. Záleží na tom, jakým klimatickým podmínkám jsou vystaveny. Jiná je situace na jihu, kde hodně sněhu obvykle nenapadne a když ano, tvoří se pro změnu závěje, jiná je v hornatém terénu. Například Žalkovice na...

Údržba místních komunikací je pro mnohé menší obce Zlínského kraje finančně dost náročná. Záleží na tom, jakým klimatickým podmínkám jsou vystaveny. Jiná je situace na jihu, kde hodně sněhu obvykle nenapadne a když ano, tvoří se pro změnu závěje, jiná je v hornatém terénu.

Například Žalkovice na Kroměřížsku jsou rovinatá obec, proto velké problémy se zimní údržbou nemají. Traktor s radlicí jim dělá dobrou službu. Shrnují s ním nejen místní komunikace, ale mnohdy suplují i silničáře, kteří nejdříve vyjíždějí ošetřit silnice v kopcích. "Naši občané i v zimě používají silnici 4. třídy, která spojuje Žalkovice s Břestem. Tu však silničáři v zimě neudržují," řekl starosta Radomír Pala. "Abychom jim usnadnili spojení, obec ji prohrnuje vlastním traktorem. Na čištění chodníků jsme si koupili malý traktor s radlicí, jsme tak úplně soběstační. Za obecní peníze jsme obstarali i rozmetadlo. Když chodníky zledovatí, posypeme je solí nebo pískem."

V sousedním Břestu jsou na tom hůře. Obec je bez peněz a nevlastní žádnou techniku. Najímá si soukromníka, který traktorem s radlicí zajišťuje sjízdnost cest v obci. Na to se v rozpočtu už peníze najít musí. Martinice se nacházejí na rovině mezi Holešovem a Fryštákem a kromě vlastní multikáry s radlicí nemají nic. Na požádání jim v zimě pomáhá místní zemědělské družstvo, kterému za tyto služby platí.

Podhostýnská obec Chvalčov péči o místní komunikace zcela svěřila soukromé firmě. V rozpočtu každý rok počítá s částkou asi 30 tisíc korun, ale když je zima na sníh štědrá, může se o něco zvýšit. Obdobně to řeší obec Brusné - na rozhraní Valašska a Hané. Vlastní sice pluh, ale v případě potřeby najímá si na shrnování obecních komunikací traktor s radlicí v sousedním Slavkově pod Hostýnem.

Obec Rusava má svou techniku. Zřídila si vlastní společnost, která se o údržbu stará, ale potřebovala by techniku obnovit, protože za ta léta už pomalu dosluhuje. Bohuslavice u Zlína, podle starosty Stanislava Chmely, péči o místní komunikace svěřily jednomu z místních podnikatelů. "Má vlastní techniku a k dispozici je vždy, když je to zapotřebí. Odvádí dobrou práci," uvedl starosta, jehož obec musí na údržbu místních komunikací ročně uvolnit z rozpočtu sto tisíc korun.

Lidečko leží na moravsko-slovenském pomezí a terén v katastru obce je na mnoha místech obtížně přístupný. Obecní úřad vlastní traktor s radlicí, další dva si najímá. Místní komunikace, které obec spojují s pasekami, měří kolem dvaceti kilometrů. Obec posypový materiál v zimě téměř nepoužívá, protože by se nedoplatila.

Obdobné podmínky mají v Halenkově, kde také vytvořili pro péči o komunikace vlastní společnost. "Máme traktor s pluhem a multikáru, ale to nestačí. Další tři traktory s pluhy si najímáme. S majitelem této techniky jsme uzavřeli smlouvu. Uvažujeme o rozšíření těchto služeb s tím, že bychom se dohodli s některými soukromníky, kteří by se starali o některá koncová místa údolí. Bylo by to mnohem operativnější," vysvětluje starosta Halenkova Jiří Lušovský a dodává: "Jestliže u nás napadne hodně sněhu, musíme si od místních podnikatelů půjčit i těžkou techniku."

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down