01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Obchodníci se bouří proti REACH

Sdružení EuroCommerce, zastřešující svazy obchodu v 28 evropských zemích, zveřejnilo studii, podle níž odhaduje přímé náklady vyplývající z chystaných pravidel EU o registraci, testování a povolování chemických látek (REACH) v unii na 355 milionů až 462...

Sdružení EuroCommerce, zastřešující svazy obchodu v 28 evropských zemích, zveřejnilo studii, podle níž odhaduje přímé náklady vyplývající z chystaných pravidel EU o registraci, testování a povolování chemických látek (REACH) v unii na 355 milionů až 462 milionů eur. Evropská federace distributorů chemikálií (FECC) odhaduje přímé náklady distributorů během jedenáctiletého období na 494 milionů eur. Podle studie zaplatí malý dovozce chemikálií za registraci látek okolo 250 000 eur, dovozce přípravků 2,5 milionu a velký importér 9,5 milionu. Sdružení požadují zjednodušení pravidel, aby každý obchodník či dovozce nemusel znovu a znovu podstupovat nákladný proces registrace.

Studie vyčísluje pouze přímé dopady a nebere v úvahu nepřímé náklady. Například zákaz některých chemikálií může mít dopady do dalších oblastí. Nová pravidla o povinné registraci, testování a povolování chemických látek navrhla Evropská komise loni v říjnu. Její návrh uvádí, že náklady chemického průmyslu ve výši 2,8 až 5,2 miliardy eur během jedenácti let povedou k úsporám až 50 miliard eur ve zdravotnictví za tři desetiletí. Náklady českých chemiček a dovozců na přijetí REACH odhadla studie Ministerstva průmyslu a obchodu na 1,8 až 5,6 miliardy korun.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down