01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ukládání oxidu uhličitého

Na vytěženém ropném poli South Liberty nedaleko města Dalton provedli odborníci z Texaské univerzity pilotní pokus, při němž napumpovali 1600 tun oxidu uhličitého do ložisek slané vody, ukryté více než patnáct set metrů pod povrchem. Vyzkoušeli tak ukládání skleníkových plynů odpovědných za...

Na vytěženém ropném poli South Liberty nedaleko města Dalton provedli odborníci z Texaské univerzity pilotní pokus, při němž napumpovali 1600 tun oxidu uhličitého do ložisek slané vody, ukryté více než patnáct set metrů pod povrchem. Vyzkoušeli tak ukládání skleníkových plynů odpovědných za klimatické změny. Tato technologie je nyní ve středu zájmu. V únoru roku 2005 vstoupí v platnost Kjótský protokol a v zemích Evropské unie se začíná obchodovat s emisemi skleníkových plynů. Proto jsou všechny metody, jak snížit emise oxidu uhličitého nebo je zachycovat a ukládat, velmi aktuální.

Spojené státy sice Kjótský protokol nepodepsaly, program ukládání oxidu uhličitého pod zem však po celou dobu využívá podporu federální vlády. Texas s velkým množstvím průmyslových provozů na zapracování ropy a chemických továren je pátým největším producentem skleníkových plynů po Číně, Rusku, Japonsku a Indii. Region Mexického zálivu by mohl stačit pro uložení více než 300 miliard tun, což znamená prostor pro uložení plynů na 1000 let při současném objemu produkce.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down