01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Registrace ohlašovatelů do IRZ

Ohlašovací povinnost do integrovaného registru znečišťování se týká producenta odpadu, který sleduje přesun znečišťující látky v odpadu, i provozovatele zařízení ke zpracování odpadu.

Provozovatel zařízení musí podle technologie zpracování odpadu sledovat emise znečišťujících látek do ovzduší, vody, či půdy. Pokud tyto emise překročí tzv. ohlašovací práh (nařízení vlády č. 368/2003 Sb.), musí splnit svou ohlašovací povinnost do IRZ. Hmotnostní množství ohlašované látky se vyjadřuje v kilogramech za rok. Vyskytuje-li se tedy ohlašovaná látka ve více přenosech, je třeba uvést součet hmotnostních množství ohlašované látky ze všech přenosů v daném roce bez ohledu na to, zda se látka v jednom odpadu vyskytuje v malé, a v jiném odpadu ve velké koncentraci. K ohlašování se přitom dají použít informace o emisích (případně přenosech) registrovaných látek, které jsou zjištěny postupy z jednotlivých složkových zákonů.

Úlohu komunikačního rozhraní mezi ohlašovatelem a orgány státní správy plní centrální ohlašovna. Mění se tedy cesta dat, ale nikoli obsah hlášení nebo termíny. Zatímco dříve musel ohlašovatel zasílat formuláře na mnoho různých institucí, nyní by je měl zaslat pouze na jedno místo, a to centrální ohlašovně.

S tímto cílem je vytvořen integrovaný formulář (viz tab.), který sjednocuje formulář pro ohlašování do IRZ a vybrané formuláře z jednotlivých složek životního prostředí (ochrana vody a ovzduší, odpady). Postup ohlašování naleznete na www.irz.cz, www.env.cz/co a www.ceu.cz.


Navrhovaný seznam a popis formulářů pro Integrovaný formulář

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down