01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zdroje těkavých organických sloučenin

Těkavé organické sloučeniny (VOC) jsou polutanty, které se podílejí na fotochemické tvorbě přízemního ozonu. Jde o látky organického původu s bodem varu v rozmezí 50 až 260 °C. Do atmosféry jsou emitovány ze zdrojů umělých a přírodních....

Těkavé organické sloučeniny (VOC) jsou polutanty, které se podílejí na fotochemické tvorbě přízemního ozonu. Jde o látky organického původu s bodem varu v rozmezí 50 až 260 °C. Do atmosféry jsou emitovány ze zdrojů umělých a přírodních. Příkladem látky, která pochází z obou zdrojů, je methan. Celkové světové emise methanu do ovzduší z biogenních zdrojů jsou odhadovány na 155 až 240 milionů tun za rok a 350-375 milionů tun z antropogenních zdrojů. Hlavním biogenním zdrojem VOC jsou rostliny, které produkují širokou škálu uhlovodíků od izoprénů, terpenů, hemiterpenů až po kyslíkaté sloučeniny. Vysokou produkcí VOC se vyznačují zejména dřeviny Quercus ilex (dub) a Pinus Alborea (borovice), které se však u nás nevyskytují. Z těchto dvou zdrojů je emitováno do ovzduší 24 druhů sloučenin z celkem 32 různých druhů sloučenin, zjištěných v atmosféře.

Hlavním antropogenním zdrojem emisí VOC jsou automobily, klasické tepelné elektrárny, odpady z průmyslových podniků a skládky nebezpečného odpadu. Největší podíl emisí VOC pochází ze zařízení na spalování fosilních paliv.

Zdroj: Chemické Listy, č. 10, Vol. 98 (2004)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down