01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Softwarový nástroj pro vytvoření POH původce

Užitečný software nevzniká od "zeleného stolu", ale je tvořen na základě poznatků a konzultací s přímými uživateli, kteří jej používají i v těch nejsložitějších technologických provozech.

Pro vedení evidence odpadů podle požadavků zákona o odpadech a jeho prováděcích předpisů se u nás nejčastěji používá specializovaný software EVI8, který umožňuje uživateli všechny dílčí části evidence odpadů evidovat, hlásit a analyzovat.

V souladu s metodickým pokynem

Nový modul "POH 2004" programu EVI8 reaguje na zákonnou povinnost původců odpadů zpracovat plán odpadového hospodářství.

Modul umí připravit v elektronické podobě osnovu POH původce včetně příloh tak, aby uživatel mohl doplnit komentáře a odeslat krajskému úřadu příslušnému podle sídla provozovny (osnova ve formátu MS Word, přílohy ve formátu MS Excel). Vytvořené podklady jsou uživatelem editovatelné.

Program automaticky třídí přílohy POH podle krajů příslušných místu provozovny, tj. máte-li provozovny ve více krajích, nebudete muset nic rozdělovat podle místně příslušného krajského úřadu.

Osnova POH obsahuje nápovědné texty přímo z metodiky MŽP, což umožňuje intuitivní ovládání, také označení příloh POH je záměrně stejné. Uživatel má záruku, že podklady POH vytvořené v programu EVI8 jsou v souladu s metodickými pokyny MŽP, může se lépe orientovat a má okamžitou kontrolu pro případ, že bude s metodikou souběžně pracovat.

Nápovědný text nemůže zcela nahradit odborné znalosti zpracovatele POH, ale snaží se odpovědět tak, abys uživatel nemusel ztrácet čas studiem rozsáhlých odborných studií.

Společné ovládací prvky

Stalo se již tradicí, že software EVI8 má společné ovládací prvky, a tak uživatel jen využije to, co zná a plynule přejde k další nadstavbě programu.

Zpracovatel POH doplní komentáře podle pokynů a může využít toho, že mu program přenese do dokumentu základní údaje o původci odpadů. Program pracuje s archivními databázemi za jednotlivé roky a v případě potřeby umožňuje i jejich editaci.

V programu je řešeno také posuzování souladu s POH kraje - podklady z evidence odpadů jsou připraveny tak, že uživatel pouze označí, zda je nakládání v souladu s krajským plánem.

Metodika MŽP blíže neupřesňuje metodu na provedení způsobu odhadu předpokládané produkce v roce 2010. V modulu je tento odhad vložen přímo do tabulky. Program EVI8 upřednostňuje metodu lineárního růstu a odhad produkce je automaticky přepočítán. Tato metoda využívá principu metody nejmenších čtverců, tj. eliminuje odchylky při kolísání hodnot tak, aby součet čtverců odchylek byl co nejmenší. Pro větší přehlednost je modul doplněn tabulkou evidované a předpokládané produkce za období 2000 až 2010 v závislosti na zvoleném typu růstu, aby uživatel měl možnost srovnání časových řad.

Poslední dobou je trh přesycen nabídkami nejrůznějších zpracovatelů POH, kteří nabízejí svoje služby. Bez ohledu na to, jestli jich původce využije nebo ne, bude muset shromáždit kvalitní podklady z evidencí odpadů za jednotlivé roky. Žádný software nemůže zcela automaticky vytvořit tak specifický dokument, jako je POH, pouhým stiskem jednoho tlačítka. Modul "POH 2004" programu EVI8 je pouze nástrojem, který vytvoří osnovu a přílohy POH tak, aby uživatel nemusel složitě dohledávat údaje v archivních databázích a ručně je přepisovat do složitých tabulek.

 

 

analytik společnosti
INISOFT, s. r. o., Liberec


Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down