01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Komise si chce stěžovat na Česko

Evropská komise obdržela stížnosti ohledně podmínek zavedených českými právními předpisy, které se týkají registrace dovážených ojetých vozidel. Tyto podmínky se jeví přísnější než podmínky pro novou registraci ojetých vozidel, která již v České republice byla přihlášena, a dokonce se zdá, že...

Evropská komise obdržela stížnosti ohledně podmínek zavedených českými právními předpisy, které se týkají registrace dovážených ojetých vozidel. Tyto podmínky se jeví přísnější než podmínky pro novou registraci ojetých vozidel, která již v České republice byla přihlášena, a dokonce se zdá, že zakazují registraci některých kategorií dovážených ojetých vozidel. Komise se obává, že české právní předpisy možná představují zbytečnou a neúměrnou překážku volného pohybu ojetých vozidel v rámci vnitřního trhu a tím porušují pravidla Smlouvy o ES (články 28 až 30).

Komise proto zaslala orgánům České republiky oficiální žádost o poskytnutí informací. Žádost je prvním krokem řízení pro porušení práva podle článku 226 Smlouvy o ES. V případě, že odpověď ČR nebude uspokojivá, mohla by Komise orgánům České republiky zaslat oficiální žádost (tzv. odůvodněné stanovisko) o pozměnění vnitrostátních právních předpisů.

Volný pohyb zboží je jednou ze základních zásad vnitřního trhu. Členské státy nesmějí omezovat dovoz a vývoz do jiných členských států, pokud pro to neexistují legitimní důvody veřejného zájmu (jako veřejné zdraví a bezpečnost).

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down