01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Autovrak smí převzít jen provozovatel se "souhlasem"

Dotaz: Jak má postupovat obec, pokud se na jejím území vyskytují na ulicích autovraky? Podle odstavce 1, § 37 zákona č.185/2001 Sb. o odpadech, existuje povinnost předat autovrak pouze osobám, které jsou provozovateli zařízení ke sběru, výkupu, zpracování, využívání nebo odstraňování autovraků....

Dotaz: Jak má postupovat obec, pokud se na jejím území vyskytují na ulicích autovraky?

Podle odstavce 1, § 37 zákona č.185/2001 Sb. o odpadech, existuje povinnost předat autovrak pouze osobám, které jsou provozovateli zařízení ke sběru, výkupu, zpracování, využívání nebo odstraňování autovraků. Tato povinnost se týká i obcí, na které tato povinnost přechází v případě nemožnosti zjistit vlastníka vozidla.

Informace o provozovatelích zařízení se souhlasem podle § 14 odst. 1 zákona č.185/2001 Sb. získá majitel vozidla na odborech životního prostředí krajských úřadů nebo přímo na příslušných úřadech obcí s rozšířenou působností provádějících trvalé vyřazení vozidel z provozu (viz tab).

S účinností od 1. května 2004 dochází při trvalém vyřazení vozidla ve smyslu § 13 zákona č. 56/2001 Sb. ke ztrátě technické způsobilosti vozidla k provozu na pozemních komunikacích na základě § 14 zákona č. 56/2001 Sb. Rovněž je stanovena povinnost předložit doklad o likvidaci vozidla vydaný tuzemským nebo zahraničním subjektem pověřeným sběrem a zpracováním autovraků (viz § 13 odst. 2 a odst. 5 zákona č. 56/2001 Sb.).

Náležitosti potvrzení o převzetí autovraku stanoví novela vyhlášky č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady. Zákon pamatuje i na opuštěná vozidla. Subsidiární povinnost zde má obecní úřad, který opuštěné vozidlo přemístí po uplynutí dvou měsíců na náklady jeho vlastníka na vybrané parkoviště.

Odstavce 3, 4, 5 § 37 zákona č.185/2001 Sb. (o odpadech a o změně některých dalších zákonů) určují postup obcí v případě odstraňování opuštěného vozidla, které není umístěno na místo podle odstavce 2 paragrafu 37 zákona č.185/2001 Sb. tj. kde nepoškodí nebo neohrozí životní prostředí. Informaci o umístění opuštěného vozidla na vybrané parkoviště zveřejní obecní úřad na své úřední desce a písemně informuje jeho vlastníka.

Pokud vlastník nepřevezme vozidlo z vybraného parkoviště po marném uplynutí lhůty dvou měsíců od informování vlastníka a v případě nemožnosti jeho identifikace má se za to, že vozidlo je autovrak. Náklady je povinen uhradit obci poslední vlastník opuštěného vozidla uvedený v registru motorových vozidel. (§ 37 zák. o odpadech).

V případech, kdy je opuštěné vozidlo umístěno na pozemní komunikaci, se postupuje v souladu se zvláštním právním předpisem (§ 2, 19 a 40 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích,ve znění pozdějších předpisů). Na serveru Ministerstva životního prostředí (www.env.cz) je k dispozici přehled provozovatelů zařízení oprávněných vydávat potvrzení o převzetí autovraků v ČR (aktualizovaný 1. 3. 2005) a přehled pracovníků KÚ zajišťujících aktualizaci celorepublikového přehledu provozovatelů zařízení oprávněných vydávat potvrzení o převzetí autovraků (160104).

- jč -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down