01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Editorial

Vážení čtenáři, někdy je nekonečná doba v čekárně u lékaře vážně užitečná. Tuhle jsem ze zoufalství začala listovat časopisem Medical Tribune (časopis je kupodivu český), kde je úžasný článek o geneticky manipulovaných organismech od prof. Ing. Jaroslava Petra, DrSc. I když to není téma odpadářské,...

Vážení čtenáři,

někdy je nekonečná doba v čekárně u lékaře vážně užitečná. Tuhle jsem ze zoufalství začala listovat časopisem Medical Tribune (časopis je kupodivu český), kde je úžasný článek o geneticky manipulovaných organismech od prof. Ing. Jaroslava Petra, DrSc. I když to není téma odpadářské, dovolím si udělat z něj malý digest.

Podle autora měří Evropská unie geneticky modifikovaným organismům podstatně přísnějším metrem než všemu ostatnímu. GMO tak patří k nejdůkladněji prověřeným organismům, s nimiž může konzument přijít do styku. Americká Food and Drug Administration naopak nepovažuje vznik plodiny genetickou manipulací za nic hodného zřetele.

Když spotřebitel narazí na potravinu s GMO, klade si jedinou otázku: "Může to ohrozit mé zdraví?" Obavy vyvolává fakt, že do rostlin bývá často vnesen gen zajišťující rezistenci vůči antibiotikům. "Mohla by některá ze střevních bakterií získat odolnost vůči antibiotikům z potravin obsahujících GMO? Teoreticky to možné je...šance na přenos genu do bakterie však jde vyjádřit poměrem 1:1012. Veletok odolných mikrobů se na nás valí z nemocnic a chlévů, kde jsou antibiotika masově využívána. Z GMO k němu může přibýt nejvýše mikroskopická kapka," poznamenává autor.

Ve střevě hostíme 500 druhů bakterií, asi 1200 druhů virů a neznámé množství prvoků nebo hub, cizí DNA je proto jen kapkou v moři. Pokud by manipulovaná DNA vůbec odolala trávicím enzymům a prošla střevem, nejspíše by ji zachytily bílé krvinky. Pokud by se jí podařilo uniknout (ač je to nepravděpodobné), musela by se zabudovat do DNA lidské buňky tak, aby neztratila své schopnosti - to je ještě nepravděpodobnější. A kdyby přece - gen by vyrobil mizivé množství bílkoviny, stejné, jakou vyrábí geneticky manipulovaná rostlina. Tato bílkovina však prošla testy, a ví se, že naprosto neškodí člověku.

Tolik aspoň krátká informace z rozsáhlého článku, který vnáší zdravý rozum a vědeckou erudici do emocionálně vedené debaty o geneticky manipulovaných organismech.

Krásné jaro přeje

šéfredaktorka časopisu Odpady

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down