01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Miliardové investice do větrných elektráren

V nejbližších pěti letech by mělo být u nás investováno do výroby elektřiny z větru kolem 13 miliard korun. Roční produkce má za tu dobu vzrůst padesátkrát. Nyní u nás pracuje 25 větrných elektráren, do roku 2010 by jich prý však mohlo být až 1800 s instalovaným výkonem kolem 600 MW, což...

V nejbližších pěti letech by mělo být u nás investováno do výroby elektřiny z větru kolem 13 miliard korun. Roční produkce má za tu dobu vzrůst padesátkrát. Nyní u nás pracuje 25 větrných elektráren, do roku 2010 by jich prý však mohlo být až 1800 s instalovaným výkonem kolem 600 MW, což představuje čtyři procenta celkového instalovaného výkonu (v současnosti je to zhruba 0,03 procenta).

Česká republika by měla do roku 2010 vyrábět z obnovitelných zdrojů osm procent energie. Podle studií však vítr u nás nikdy nebude primárním alternativním zdrojem. Přínos energie z větru se významně snižuje nutností udržování záložní energie pro vyrovnání výkyvů výroby kvůli nestálosti větru.

Největším světovým výrobcem elektřiny z větru je Německo, kde pracuje přes 16 tisíc větrných elektráren. Na celkové výrobě elektřiny se podílejí z více než čtyř procent.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down