01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kompostárna Pod Peperkem

Obce sdružené ve Svazku obcí Pod Peperkem (Sázava, Velká Losenice, Nové Dvory a Hamry nad Sázavou) vybudovaly kompostárnu, která bude využívat bioodpad, včetně kalů čistírny odpadních vod v Sázavě a Velké Losenici. Do kompostárny mohou přivézt svůj zahradní odpad lidé z okolí, provoz zpracovává i...

Obce sdružené ve Svazku obcí Pod Peperkem (Sázava, Velká Losenice, Nové Dvory a Hamry nad Sázavou) vybudovaly kompostárnu, která bude využívat bioodpad, včetně kalů čistírny odpadních vod v Sázavě a Velké Losenici.

Do kompostárny mohou přivézt svůj zahradní odpad lidé z okolí, provoz zpracovává i odpady z veřejné zeleně. Linka je uzpůsobena i ke zhodnocení zbytků z jídelen. Kompost by měl být v budoucnu certifikován jako výrobek. Nyní spolupracují se zemědělci, kteří do kompostárny dodávají slámu, a za to dostávají polotovar kompostu, který nechávají dozrát na hnojišti. Linka stála přes šest milionů korun, z toho 2,5 mil. Kč tvořila dotace ze Státního fondu životního prostředí, zbytek byl dotován z rozpočtu obcí.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down