01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

O podporu úspor energií mají podniky malý zájem

Malé a střední podniky zatím projevily mizivý zájem o dotace na úspory energií v rámci státního Operačního programu Průmysl a podnikání (OPPP). Téměř za rok (od července 2004 do května 2005) požádalo o dotaci pouze pět firem, schváleny byly tři projekty v celkové hodnotě 4,85 milionu korun. S...

Malé a střední podniky zatím projevily mizivý zájem o dotace na úspory energií v rámci státního Operačního programu Průmysl a podnikání (OPPP). Téměř za rok (od července 2004 do května 2005) požádalo o dotaci pouze pět firem, schváleny byly tři projekty v celkové hodnotě 4,85 milionu korun.

S programem na využití obnovitelných zdrojů energie je situace podobná: žadatelé z malých a středních firem předložili deset projektů, schválen byl zatím jen jeden (1,74 milionu korun).

Celkem bylo dosud v rámci Operačního programu Průmysl a podnikání předloženo 1710 projektů malých a středních podniků. Dotace byla poskytnuta 239 projektům, přes pět set projektů získalo zvýhodněný úvěr.

Dotace je podle pravidel EU možné proplatit až po dokončení projektu nebo jeho etapy. Podniky mají v současnosti větší zájem o zvýhodněné úvěry Start a Kredit poskytované Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB). Banka poskytla úvěry OPPP ve výši 233 milionů korun, výše proplacených dotací činí zatím 4,3 milionu korun.

Prostředky Operačního programu Průmysl a podnikání na období let 2004 až 2006 činí celkem 347,8 milionu eur (zhruba 10,5 miliardy korun). Podle pravidel unie je projekty možné subvencovat do výše 46 procent uznatelných nákladů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down