01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Stavební suť na zahradě

Dnešní dotaz pochází z menší obce, kde velmi často bojují s nepořádností občanů.

Dotaz:

Na soukromém pozemku, který je veden jako zahrada, si majitelka nechala navézt stavební suť (zřejmě chtěla vyrovnat drobnou terénní nerovnost), která ovšem obsahuje dosti značné množství eternitové krytiny, která je odpadem nebezpečným. Na pozemku občas dochází k vývěru spodní vody. Majitel sousedního pozemku si na počínání své sousedky písemně stěžuje. Obec má vydanou obecně závaznou vyhlášku, která řeší nakládání se stavebním odpadem.

Podle ní má být stavební odpad ukládán do velkoobjemových kontejnerů a na náklady občana uložen na řízenou skládku. Tímto se nevylučuje možnost, že si občan zajistí odvoz na řízenou skládku sám. Co se týká nebezpečného odpadu, odvoz a likvidaci pro obec zajišťuje oprávněná firma s tím, že vlastní sběr je prováděn ve dvou sběrných dvorech. Který správní orgán je k řešení tohoto případu kompetentní - jedná se přímo o obec, pověřený úřad či úřad s rozšířenou působností?

Odpověď:

Pro vydání souhlasu k nakládání s nebezpečným odpadem je kompetentní příslušný úřad s rozšířenou působností. Souhlas se ale vydává podnikatelským subjektům. Pokud jde o občany, jsou povinni se při nakládání s komunálními odpady a stavebními odpady řídit obecně závaznou vyhláškou vydanou příslušnou obcí.

V této vyhlášce musí být určena místa k odkládání nebezpečných složek komunálního odpadu (min. 2 x ročně), příp. ukládání ve sběrných dvorech. Pokud jde o eternit, podle vyhlášky č. 381/2001 Sb., se jedná o stavební materiál s obsahem azbestu, který je zařazen jako nebezpečný odpad, a měl by být proto uložen na určenou řízenou skládku. Pro vyloučení nebezpečných vlastností tohoto odpadu by muselo být vydáno pověřenou osobou osvědčení dle zákona o odpadech.

Vzhledem k tomu, že se v tomto případě pravděpodobně jedná o občana, měla by tuto problematiku řešit obec s tím, že by měla zjistit, zda došlo k porušení obecně závazné vyhlášky, a dále příp. postupovat podle zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů. Případně lze doporučit konzultaci na městském úřadě obce s rozšířenou působností.

Ekotip, s. r. o.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down