01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Příjmy SFŽP se snižují

Ministr Libor Ambrozek oznámil, že chce otevřít debatu o změně poplatků za znečišťování životního prostředí, které se odvádějí do Státního fondu životního prostředí. Tyto poplatky totiž stále klesají: zatímco v roce 1994 odvedli znečišťovatelé 3,3 miliardy korun, loni to byly dvě miliardy. Méně...

Ministr Libor Ambrozek oznámil, že chce otevřít debatu o změně poplatků za znečišťování životního prostředí, které se odvádějí do Státního fondu životního prostředí. Tyto poplatky totiž stále klesají: zatímco v roce 1994 odvedli znečišťovatelé 3,3 miliardy korun, loni to byly dvě miliardy.

Méně peněz než dříve odvádějí znečišťovatelé ovzduší a odpadních vod. Loni znečišťovatelé povrchových vod odvedli do fondu 425 milionů korun, za čerpání podzemní vody zaplatili 414 milionů korun a za znečišťování ovzduší 471 milionů.

Příjmy z poplatků za odpady, obaly nebo používání freonů klesají rovněž, jde však o řádově nižší částky. Peníze z poplatků však fond potřebuje na společné financování projektů podpořených Evropskou unií. Ministerstvo kvůli tomu krátí dotace některých národních programů, například na ochranu přírody.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down