01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Recyklace popela ze dřeva

Švédská správa lesů organizuje projekt s názvem "Soustavná recyklace popela vznikajícího spalováním dřeva s cílem zabránit tvorbě odpadu - RecAsh". Jeho součástí bude i seminář v České republice.

V důsledku těžby dřeva dochází k odvádění živin z půdy, přičemž ke kompenzování těchto ztrát by mohl být využit právě popel vznikající spalováním dřeva. V současné době ho však většina končí na skládkách odpadů. Pokud by však byl recyklován, byla by energie získávaná spalováním dřeva produkována bez téměř jakékoliv následné produkce odpadu. Tento proces by tedy nejen podpořil snižování produkce odpadu, ale zároveň z dlouhodobého hlediska přispěl i k udržení biologické produktivity lesních půd a zachování chemické kvality vody.

Hlavním cílem projektu je vyvinout, analyzovat a demonstrovat systémy recyklace popela pro praktické využití. O dosažených poznatcích a o technických a administrativních řešeních bude odborná veřejnost informována pomocí příruček, workshopů, terénních exkurzí.

Organizátoři také chystají mezinárodní workshop ve střední Evropě, jehož cílem bude informování o hlavních poznatcích dosažených v rámci tohoto projektu, vydání publikace k tématu recyklace popela, diskuse o používaných technikách a realizování tohoto procesu s ohledem na ekologické, technické, ekonomické, logistické a administrativní aspekty. Tento workshop bude sloužit také jako východisko pro závěrečný seminář s praktickými ukázkami, který proběhne v roce 2006 ve Švédsku.

Švédská správa lesů spolupracuje na přípravě českého semináře s Lesy České republiky, s. p. Dvoudenní seminář proběhne 8.-9. listopadu 2005 v Hotelu Olympik v Praze. Seminář je určen pro experty v problematice bio-energie a recyklace popela vznikajícího spalováním dřeva z lesnického sektoru i oblasti životního prostředí, zástupce státní správy na národní, regionální a lokální úrovni, asociace a podnikatele v oblasti bio-energie, zákonodárce, vědce a pracovníky výzkumu. Program se zaměří na tři oblasti: vědecké poznatky a výzkum,legislativu, a praktické zkušenosti z recyklace popela vzniklého spalováním dřeva v praxi ve Švédsku a Finsku. První téma zahrnuje historii recyklace popela ze spalování ve Švédsku a Finsku, pozitivní vli vy recyklace popela na půdu, vodu a produkci dřeva, nežádoucí vliv a jejich předcházení. V tématu věnovaném legislativě budou účastníci seznámeni se záměry evropských direktiv, legislativou na národní úrovni, nařízeními jejich limity a aktivitami příslušných úřadů.

V oddíle věnovaném zkušenostem ze Švédska a Finska se účastníci seznámí se získáváním paliva ze dřeva, vznikem popela, jeho úpravou a systémem pro jeho návrat do půdy.

První dvě oblasti budou náplní prvního dne semináře a příklady Finska a Švédska budou na programu druhý den. Každý den bude dostatečný prostor k diskusím, při kterých bude možné zhodnotit současné postupy a uvést nové poznatky.

Podrobné informace o semináři naleznete na www.recash.info, kde je možno také vyplnit registraci, nebo u Lesů České republiky, Jana Pechová, e-mail: pechova@lesycr.cz.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down