01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Slovensko bude soběstačné při zhodnocování pneumatik

Jedna z předních slovenských společností v oblasti nakládání s odpady, V.O.D.S., a. s., chce uvést do souladu činnosti v oblasti nakládání s opotřebovanými pneumatikami se závaznou částí Programu odpadového hospodářství SR, stejně jako s prioritami Komoditního programu sektoru.

Z těchto důvodů se společnost rozhodla pro výstavbu závodu na zhodnocování opotřebovaných pneumatik a gumy v Průmyslovém parku Kechnec a odkoupení části podniku Matador Obnova, a. s., EKO Beluša u Púchova, která se zabývá recyklací opotřebovaných pneumatik.

Plánovaná roční kapacita při dvojsměnném provozu je kolem 13 000 tun a při trojsměnném provozu 18 000 tun. V roce 2005 se na Slovensku předpokládá vznik zhruba 15 000 tun opotřebovaných pneumatik, včetně starých zátěží a historických odpadů. Nový provoz by měl proto zajistit soběstačnost Slovenska při materiálovém zhodnocování pneumatik, které má podle cílů odpadového hospodářství přednost před energetickým využitím.

Výstupem z první etapy materiálového zhodnocení opotřebovaných pneumatik bude granulát o frakci 1-4 mmm. Tato část využívá dánskou technologii ELDAN splňující požadavky BAT a BATNEEC, tj. nejlepší dostupnou technologii v oblasti zhodnocování opotřebovaných pneumatik. V druhé etapě bude gumová drtě zpracována do finálních výrobků. V září má být spuštěna technologická linku od maďarského výrobce CHARMOL na výrobu finálních produktů: gumových rohoží, koberců na dětská hřiště a sportovní zařízení, s roční kapacitou kolem 25 000 m2. Maďarská společnost bude také významným odběratelem gumového granulátu, neboť má zabezpečený odbyt finálních výrobků v rámci Evropy. V současnosti probíhá také jednání se zahraničním partnerem o koupi technologie na výrobu protihlukových izolací.

Pro vytvoření integrovaného systému nakládání s opotřebovanými pneumatikami je vedle využití granulátu v nových výrobcích potřeba podpora sběru. Firma V.O.D.S., a. s., nyní dořešuje logistiku sběru opotřebovaných pneumatik v spolupráci s výrobci, výhradními dovozci, provozovateli autoservisů a pneuservisů, se zástupci regionů, měst a obcí.

Další důležitou oblastí je sběr a zpracování odpadů z elektrických a elektronických zařízení. Společnost V.O.D.S., a. s., jako prvá na Slovensku uvedla v červnu 2003 do provozu linku na zpracování elektroodpadu s kapacitou 800-2300 tun/rok.

Podle implementované evropské legislativy jsou producenti těchto odpadů povinni zabezpečit jeho zpracování a zhodnocení u zpracovatele, který má udělenou autorizaci MŽP. Společnost V.O.D.S., a. s., nedávno prošla náročným procesem schvalování a udělování autorizace na zpracování elektroodpadů pro všechny kategorie.

Společnost V.O.D.S., a. s., se zúčastní Strojírenského veletrhu v Brně (pavilon Z/225), kde bude zájemcům prezentována činnost firmy v oblasti zhodnocování a zpracování odpadů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down