01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hnutí Duha si stěžuje na plnění POH

Nová analýza Hnutí DUHA si stěžuje, že Ministerstvo životního prostředí systematicky sabotuje svůj vlastní, dva roky starý Plán odpadového hospodářství. Ve zprávě se říká: "Program počítal s postupným zvýšením recyklace komunálního odpadu na 50 %, tedy na dnešní úroveň Německa či Rakouska. Stát by...

Nová analýza Hnutí DUHA si stěžuje, že Ministerstvo životního prostředí systematicky sabotuje svůj vlastní, dva roky starý Plán odpadového hospodářství. Ve zprávě se říká: "Program počítal s postupným zvýšením recyklace komunálního odpadu na 50 %, tedy na dnešní úroveň Německa či Rakouska. Stát by podle něj neměl nadále financovat skládkování či pálení odpadků. Finanční podpora se naopak zaměří na lepší recyklační služby pro domy a byty. Zatímco popelnice totiž stojí před každým domem, k barevným kontejnerům na tříděný odpad musí lidé chodit často stovky metrů daleko. Ministerstvo však během dvou let, které od té doby uplynuly, nenavrhlo ani jediné opatření, které by plán pomohlo splnit. Otevřeně přitom prohlašuje, že se o tento úkol nehodlá starat. Například na otázku, jak hodlá zajistit splnění vládního rozhodnutí, že recyklační služby budou hlavní prioritou státního financování odpadových projektů, poradilo, aby taková doporučení adresovalo Hnutí DUHA především obcím."

Materiál rovněž obviňuje ministerstvo, že se odmítá zabývat zvýšením poplatků za skládkování a ve svých metodických materiálech připouští stavbu spaloven. Ivo Kropáček, odpadový expert Hnutí DUHA, řekl: "Potíž tkví v tom, že v této věci neřídí vláda a ministr Ambrozek úředníky, nýbrž úředníci ministra Ambrozka a vládu. Pokud se jim vládní rozhodnutí nelíbí, prostě jej neplní a krok za krokem otevřeně sabotují."

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down