01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zkušenosti se zpracováním sběrového papíru v Žimrovicích

Výrobní závod papírny Kappa Morava Paper Žimrovice se zaměřuje výhradně na zpracování tříděného papírového odpadu. Roční kapacita je v současné době 56 000 tun čisté výroby.

Ve výrobě se využívá sběrového papíru kvalitativních tříd A5-OCC (použité krabice z vlnité lepenky), A1-MIX (smíšený sběrový papír, směs všech tříd) a A6-Clippings (nepoužitá vlnitá lepenka). Papírna vyrábí zejména vlnitou lepenku. Pro výrobu daných druhů papíru se kombinují jednotlivé třídy sběrového papíru.

JAKÉ JSOU VÝROBNÍ PROBLÉMY?

Při zpracování sběrového papíru si každý zpracovatel klade otázku, jaká míra recyklovatelnosti je optimální a jaké jsou její vlivy při dalším zpracování. Záludností sběrového papíru je nemožnost jednoduchou metodou rozpoznat, kolik výrobních cyklů vlákno absolvovalo míru, tj. míru jeho recyklace.

Každý výrobní cyklus přispívá k degradaci vlákna, a to jak z hlediska jeho vazebných schopností, tak z hlediska jeho délky. Se zvyšujícím se počtem recyklací se snižují vazebné schopnosti vláken sběrového papíru, a to bez ohledu na jednotlivé kvalitativní třídy sběrového papíru. Pro dosažení stabilních pevnostních vlastností je nutné systém stále více dotovat pomocnými prostředky pro zvýšení pevností, zejména škrobu (obr. 1). Z obrázku je patrné, že spotřeba škrobu vzrůstá i při snižování podílu kvalitativní třídy s nižšími pevnostními parametry (třída MIX).

Obr.1

Zvýšením zanášky škrobu do papíru vzniká sekundárně problém čištění odpadních vod, jelikož při dalším zpracování papíru dojde k vymytí škrobu do zpětných vod. Papírenské vody jsou obecně velice špatně čistitelné a zvyšující se podíl škrobu může tuto problematiku ještě zhoršit.

Trend poklesu pevnostních vlastností výrobků z recyklovaného papíru pomáhají zmírňovat dlouhá vlákna, která se do výroby dostávají z primárních surovin, jimiž je především dřevo. Proto je i nadále nezbytné ho využívat k výrobě papíru.

VYUŽITÍ VLÁKNITÉHO PODÍLU

Jedním z významných ukazatelů při zpracování sběrového papíru je využití jeho vláknitého podílu. To je samozřejmě možné ovlivnit zvolenou technologií zpracování a její optimalizací.

Sběrový papír obsahuje nežádoucí podíly, jako jsou různé typy sponek, plastové podíly nebo písek ze skladování na nezpevněných plochách. Tyto podíly je nutné odstranit během přípravy vodolátky (papíroviny) před papírenským strojem. Děje se tak jednak při samotném rozvlákňování sběrového papíru, a dále potom průchodem rozvlákněné vodolátky přes soustavu tlakových třídičů. Optimalizace chodu jednotlivých zařízení (tlakové poměry, množství ředicí vody apod.) napomáhá k efektivnímu využití vláknitého podílu a účinné separaci nečistot.

Využití sběrového papíru také ovlivňuje používaná třída sběrového papíru. Z obr. 2 je patrné, že zvlášť v posledních dvou letech se na podílu odpadu významně nepodílí třída MIX. Pozorujeme vliv použité a nepoužité lepenky. V použitých krabicích se vyskytují zbytky fólií, polystyrenu a dalších nežádoucích složek.

Využití sběrového papíru se v KMP dlouhodobě pohybuje nad 90 %. Na obr. 2 je patrný pokles procenta využití v roce 2003, kdy docházelo k určitým problémům na třídicí lince.

Obr.2

 

ZPRACOVÁNÍ VRSTVENÝCH OBALŮ

V předcházejících dvou letech začala je realizace projektu zpracování vrstvených obalů (např. od společnosti Tetrapak). Projekt byl vypracován ve spolupráci se společností EKO-KOM, a. s. Tyto druhy obalů jsou mezi obyvatelstvem velmi oblíbeny, následné nakládání s nimi je však obtížné. Možnosti jsou, kromě uložení na skládku, v zásadě dvě: spalování nebo recyklace. Výrobní závod Kappa Morava Paper není vybaven speciální technologií pro zpracování těchto obalů, přesto se snažíme tuto komoditu zpracovat přidáním k stávajícím používaným třídám sběrového papíru. Vzhledem k vysokému obsahu nevláknitých podílů je z této suroviny poměrně vysoké procento odpadu (kolem 30 %). Měsíčně je schopen závod zpracovat 100-200 tun tohoto materiálu. Zatím se však dodavatelům nepodařilo takové množství shromáždit. Spolehlivý a funkční systém zpětného odběru, svozu, třídění a úpravy odpadů zatím nebyl uspokojivě uveden v život.

Zpracování sběrového papíru a výroba papírových obalů má i do budoucna velkou perspektivu, přestože se zpracovatelé potýkají s mnoha problémy (rostoucí náklady na vstupy energetické i surovinové, na optimalizaci výrobních procesů, náklady na emise do ovzduší, do vody, na odpady atd.).

Ing. Luděk Juřica
Ing. Hana Veverková
Kappa Packaging Czech, s. r. o., Kappa Morava Paper

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down