01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Blok na biomasu z Plzeňské teplárenské

Stavba energetického bloku spalující biomasu, údajně největšího v Česku, začne v Plzni příští rok na jaře. Investice za 800 milionů až jednu miliardu korun nahradí z části vysloužilé kotle Plzeňské teplárenské (PT), největšího výrobce tepla v kraji. Blok začne dodávat teplo v topné sezóně 2008,...

Stavba energetického bloku spalující biomasu, údajně největšího v Česku, začne v Plzni příští rok na jaře. Investice za 800 milionů až jednu miliardu korun nahradí z části vysloužilé kotle Plzeňské teplárenské (PT), největšího výrobce tepla v kraji. Blok začne dodávat teplo v topné sezóně 2008, bude mít výkon 60 tun páry za hodinu, turbína bude dvacetimegawattová. Kotel, tvořící zhruba polovinu nákladů, bude zahraniční, neboť žádná česká firma zařízení nevyrábí. Zbylé dodávky zajistí tuzemské firmy.

Nový zdroj elektřiny a tepla má ročně spálit 200 000 tun dřevního odpadu z lesů do 80 kilometrů od Plzně. Podle studie, kterou si nechala PT udělat, lze z lesů odvézt 320 000 tun odpadu ročně. Kotel má vyrobit z biomasy pětinu energetických médií, což výrazně zlepší životní prostředí v Plzni.

Impulzem pro výstavbu bylo schválení zákona o obnovitelných zdrojích, který garantuje provozovatelům odběr elektřiny z biomasy za výhodné výkupní ceny po dobu 15 let.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down