01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přeprava nebezpečných věcí

Mezi nebezpečné věci zahrnujeme nejenom toxické chemické a radioaktivní látky, ale také průmyslové odpady, tlakové nádoby a látky, u kterých hrozí riziko výbuchu, požáru, rozšíření infekce apod. V České republice se nebezpečné věci přepravují zejména po pozemních komunikacích (silnice a železnice)....

Mezi nebezpečné věci zahrnujeme nejenom toxické chemické a radioaktivní látky, ale také průmyslové odpady, tlakové nádoby a látky, u kterých hrozí riziko výbuchu, požáru, rozšíření infekce apod. V České republice se nebezpečné věci přepravují zejména po pozemních komunikacích (silnice a železnice). Letecky se přepravuje pouze 2 % celkové hmotnosti nebezpečných věcí.

Železniční doprava nebezpečných věcí se uskutečňuje a řídí Řádem pro mezinárodní přepravu nebezpečných věcí RID. České dráhy, a. s., se kromě toho řídí také nařízením vlády č. 1/2000 Sb., o přepravním řádu pro veřejnou drážní nákladní dopravu.

Silniční přeprava nebezpečných věcí se uskutečňuje podle Evropské dohody o mezinárodní dopravě nebezpečných věcí po silnici ADR.

Při letecké přepravě se využívá manuálu ICAO "Technické instrukce pro bezpečnou dopravu nebezpečného zboží letecky" a manuálu IATA "Dangerous Goods Regulation". Některé nebezpečné látky a předměty je možno letecky převážet jen za zvláštních opatření, případně vůbec ne.

Přeprava nebezpečného zboží po moři se řídí Mezinárodními předpisy pro námořní přepravu nebezpečného zboží námořními loděmi IMDG Code. Jelikož je Česká republika vnitrozemský stát, připadá námořní doprava v úvahu jen jako součást přepravního řetězce.

Pokud je nebezpečný náklad na našem území zabalen podle požadavků ADR, lze ho bez dalších problémů přepravovat lodí.

Jsou-li nebezpečné věci rovněž nebezpečnými odpady, vztahuje se na ně zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech, a řada vyhlášek, z nichž jsou podstatné zejména Vyhláška Ministerstva životního prostředí a Ministerstva zdravotnictví č. 376/2001 Sb., o hodnocení nebezpečných odpadů, Vyhláška MŽP č. 381/2001 Sb., katalog odpadů, Vyhláška MŽP č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, Vyhláška č. 384/2001 Sb. o nakládání s polychlorovanými bifenyly (ve znění pozdějších předpisů).

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down