01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nižší sazba DPH pro odpady nebude

Novela zákona o DPH, která navrhuje, aby nakládání s odpady bylo zdaněno pětiprocentní sazbou daně z přidané hodnoty, neprošlo Parlamentem. Novelu předložil pražský Magistrát, podle jehož údajů zvýšení DPH vyvolalo jen v Praze za rok 2004 nárůst nákladů o 52,6 milionu korun. Za celý rok by měly...

Novela zákona o DPH, která navrhuje, aby nakládání s odpady bylo zdaněno pětiprocentní sazbou daně z přidané hodnoty, neprošlo Parlamentem. Novelu předložil pražský Magistrát, podle jehož údajů zvýšení DPH vyvolalo jen v Praze za rok 2004 nárůst nákladů o 52,6 milionu korun. Za celý rok by měly zvýšené náklady dosáhnout až 80 mil. Kč. Z tohoto důvodu by předkladatelé chtěli, aby novela začala platit již od 1. ledna 2006.

Sběr a zpracování komunálních odpadů se dostalo do devatenáctiprocentní daňové sazby od 1. května loňského roku, a tím došlo ke čtrnáctiprocentnímu zvýšení nákladů obcí. Legislativa Evropské unie umožňuje u této služby sníženou sazbu daně uplatnit. Celkové snížení příjmu z DPH by představovalo zhruba 516 mil. Kč, na druhé straně by se o stejnou částku snížilo zatížení komunálních rozpočtů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down