01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Komise chce zjednodušit legislativu

Evropská komise představila tříletý program, jehož cílem je zjednodušení stávajících tisíců stránek předpisů EU (tzv. "acquis"), které byly přijaty od roku 1957. Zrušeno, kodifikováno, přepracováno nebo pozměněno by postupně mělo být 222 základních legislativních oblastí a celkem více než 1400 souvisejících právních norem. Nejprve přijdou na řadu nejvíce zatížená odvětví, jakými jsou automobily, odpady a stavebnictví.

Jak upozornil místopředseda Komise Günter Verheugen, zjednodušením právních předpisů se nerozumí oslabení regulačního charakteru legislativy: "Cíle politik se nemění, ale pro občany a podniky bude snazší, levnější a efektivnější jich dosáhnout."

RUŠENÍ PŘEDPISŮ

Komise hodlá z legislativy odstranit právní normy, jež jsou zbytečné, bezvýznamné nebo již zastaralé. V nových legislativních návrzích pak bude doložka o časovém omezení platnosti nebo revizi.

Razantní změnu čeká například schvalování typů vozidel. Zatím platí v tomto oboru celkem 56 směrnic EU. Z nich bude 28 nahrazeno předpisy Evropské hospodářské komise Organizace spojených národů (EHK/OSN). Aby mohli výrobci aut uvést na trh určité výrobky (například palivové nádrže), musejí nyní vyhovět požadavkům hned dvou systémů - evropským směrnicím a předpisům OSN. Napojením "evropských" směrnic na "světové" proto dojde k razantnímu snížení objemu EU legislativy. Nicméně z politických důvodů chce Komise ponechat možnost využívání spolurozhodovací procedury EU.

KODIFIKACE

Ke snižování objemu právních předpisů EU přispívá také zjednodušení předpisů. Do jediné nové směrnice bude spojeno 45 norem, týkajících se kosmetických prostředků - směrnice Rady 76/768/EHS, jejích sedm novel a dalších 37 předpisů, které zaznamenávají nové sloučeniny objevující se na trhu. Do jediného nařízení budou také převedeny právní normy pro práci s azbestem. Nový předpis pojme do sebe předpisy až do roku 1980, včetně nařízení 83/477/EEC, o ochraně před nebezpečím azbestu. Díky rozvoji mezinárodní spolupráce bude z evropské legislativy o transportu nebezpečných věcí odstraněno na 2000 stran definujících technické podmínky.

VĚTŠÍ JASNOST A SOULAD

Účinným způsobem zjednodušení norem je jejich přepracování a slučování, aby se co nejméně překrývaly a zvýšila se jejich transparentnost. Například legislativa týkající se odpadů vychází z roku 1975 a byla při různých příležitostech nejrůznějšími způsoby doplňována, takže dnes není vůbec konzistentní.

Postupem doby je zřejmé, že bude nutné nově a přesně definovat, kdy odpad přestává být odpadem. Při zpracování zelených odpadů na kompost nebo stavebních a demoličních odpadů na recyklát nastává nevyhnutelně okamžik, kdy "přepracovaný" materiál již splňuje požadavky na environmentální kvalitu, takže by měl být vyjmut z působnosti odpadové legislativy. Definice tohoto bodu podpoří trh s recyklovanými produkty a zlepší situace v podnikání i prosazení legislativy.

Změnou má projít také nařízení o odpadních olejích, v němž je od sedmdesátých let uváděna jako priorita regenerace odpadních olejů. Současné poznatky však ukazují, že regenerace není environmentálně příznivější než jiné postupy, jako je například spalování odpadních olejů. Priorita regenerace bude proto z nařízení odstraněna.

Komise chce rovněž zjednodušit pravidla pro obchodní statistiku (nařízení 638/2004 a 2658/87). Statistická vykazování nyní značně administrativně zatěžují a je otázka, zda jsou takto detailní statistické informace potřeba. Podobně by mělo dojít ke zjednodušení celních procedur a nařízení v mezinárodním obchodě a při přepravě zboží přes hranice EU. Přepracování a modernizace celních předpisů (směrnice Rady 1207/2001, 3925/91, 82/2001, 2913/92) vytvoří legální základ pro elektronickou výměnu dat mezi všemi účastníky celního řízení.

DOBROVOLNÉ AKTIVITY

Účinnější než klasické legislativní nástroje může být v některých případech použití dobrovolných aktivit, jako jsou certifikace nezávislým subjektem nebo dobrovolná dohoda výrobců.

U řady průmyslových výrobků a spotřebního zboží je značka "CE" potvrzením, že výrobek splňuje dosti přísné technické standardy, dané certifikačním orgánem. Obsah právních předpisů EU se pak může omezit jen na základní požadavky.

Dobrovolnou dohodu uzavřelo na jaře 2005 konsorcium výrobců obalů. Výrobci se zavázali, že budou využívat pro výrobu obalů environmentálně příznivé polymery s garantovanou biodegradabilitou.

Komise chce podporovat rozšíření podobných postupů i do dalších oblastí, jako jsou kosmetika, omezování hluku, emise do ovzduší, bezpečnost práce atd. Standardy, vytvořené průmyslovou a obchodní sférou, mají podle návrhu větší šanci na prosazení, protože jsou připraveny se znalostí praxe v oboru.

NAŘÍZENÍ JAKO NÁSTROJ

V evropské legislativě se nejčastěji setkáváme se směrnicemi a nařízeními. Směrnice (regulations) mají spíše formu doporučení či nastavení základních mantinelů, a je nutné je implementovat do legislativy členských zemí. To znamená změnu 25 i více zákonů napříč celou Evropou (v Německu musí v některých případech vytvořit každá spolková země svou vlastní implementaci normy). Naproti tomu nařízení (directives) platí v té podobě, v jaké jsou schválena ve všech zemích unie bez nutnosti implementace.

Nahrazení směrnic nařízeními může za určitých okolností vést ke zjednodušení legislativy. Nařízení jsou bezprostředně použitelná a zaručují, že se na všechny aktéry vztahují v tutéž dobu stejná pravidla. Odstraní se také "past" implementační fáze, která bývá velmi zdlouhavá a navíc hrozí nebezpečí dezinterpretace normy.

Více informací o programu na adrese: http://europa.eu.int/comm/enterprise/regulation/better_regulation/simplification.htm

Plné znění platných evropských předpisů k odpadům naleznete na http://europa.eu.int/comm/environment/waste/legislation/a.htm).

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down