01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zřízení E-PRTR výrazně ovlivní IRZ

Nejbližší vývoj Integrovaného registru znečištění (IRZ) bude velmi ovlivněn děním na úrovni Evropské unie. Zde je v konečné fázi celého schvalovacího procesu Nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se zřizuje Evropský registr úniků a přenosů znečišťujících látek a kterým se mění směrnice Rady...

Nejbližší vývoj Integrovaného registru znečištění (IRZ) bude velmi ovlivněn děním na úrovni Evropské unie. Zde je v konečné fázi celého schvalovacího procesu Nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se zřizuje Evropský registr úniků a přenosů znečišťujících látek a kterým se mění směrnice Rady 91/689/EHS a 96/61/ES.

Návrh nařízení schválil Evropský parlament a bude schválen v nejbližší době Radou. Nařízením se zakládá nový Evropský registr úniků a přenosů znečišťujících látek (tzv. E-PRTR), který bude navazovat na dosud fungující Evropský registr emisí znečišťujících látek (EPER) a mění dvě směrnice - směrnice o integrované prevenci (96/61/ES) a směrnice o nebezpečných odpadech (91/689/EHS).

Členské země musí upravit své národní registry a upravit ohlašovací procesy do podoby odpovídající nařízení o E-PRTR. Vše se musí odehrát v poměrně krátké době, neboť prvním ohlašovacím rokem, ve kterém budou povinné osoby informace sbírat podle nového nařízení, je rok 2007. Nařízení je aplikovatelné okamžitě a jako celek. Samozřejmě je umožněno vést registry širší a obsáhlejší.

NEJDŮLEŽITĚJŠÍ ZMĚNY

Počet látek evidovaných v E-PRTR se zvýší na 91 (o 41 látek více než je v EPER a o pět látek navíc oproti Protokolu o registrech úniků a přenosů znečišťujících látek - fluoranthen, hexabromobifenyl, oktylfenoly, isodrin a benzo(g,h,i) perylen. Bude zavedeno hlášení emisí látek do půdy a sledování přenosů (EPER sleduje pouze emise do ovzduší a vody). U některých již evidovaných látek došlo ke snížení ohlašovacích prahů. Bude zaveden povinný roční ohlašovací cyklus.

VÍCE ČINNOSTÍ

Na rozdíl od EPER E-PRTR již nebude svázán se Směrnicí o integrované prevenci (96/61/EC) prostřednictvím sledovaných činností. Činností sledovaných registrem bude výrazně více (zařazeny budou např. čistírny odpadních vod, některé činnosti související s těžbou surovin a zpracováním dřeva). Rovněž se započne s monitoringem difuzních zdrojů emisí.

Z uvedeného vyplývá, že rok 2006 bude pro IRZ a právní předpisy (zákon o integrované prevenci, nařízení vlády o IRZ a vyhláška pro vedení evidence) s ním související rokem poměrně zásadních změn. Podrobné informace bude možné přinést po schválení definitivního textu nařízení.

Ing. Bc. Jan Maršák

vedoucí oddělení IPPC a vedoucí Projektu IRZ,

Ministerstvo životního prostředí

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down