01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Největší znečišťovatelé mezi elektrárnami

Světový fond na ochranu přírody (WWF) zveřejnil na sklonku loňského roku studii shrnující vliv provozu evropských elektráren na životního prostředí. Studie nazvaná "Dirty Thirty" obsahuje seznam elektráren, které patří mezi největší producenty emisí CO2 vzhledem k úrovni jejich účinnosti (množství...

Světový fond na ochranu přírody (WWF) zveřejnil na sklonku loňského roku studii shrnující vliv provozu evropských elektráren na životního prostředí. Studie nazvaná "Dirty Thirty" obsahuje seznam elektráren, které patří mezi největší producenty emisí CO2 vzhledem k úrovni jejich účinnosti (množství CO2 vyprodukované během kilowatthodiny).

Většina elektráren ze seznamu se nachází v Německu (9 elektráren), dále v Polsku (5 elektráren), v Itálii, Španělsku a Velké Británii (v každé 4 elektrárny). Dvě řecké elektrárny spalující hnědé uhlí se umístily na prvním a čtvrtém místě. Českou republiku zastupuje elektrárna Prunéřov na čtrnáctém místě.

Devatenáct ze třiceti elektráren patří společnostem RWE (Německo), Vattenfall (Švédsko), Enel (Itálie), Endesa (Španělsko), E.ON (Německo) a EDF (Francie).

Během nadcházejících dvaceti let bude mnoho z těchto elektráren odstaveno. Podle studie by přechod na vysoce účinný plyn u odstavených elektráren snížil emise CO2zhruba o 47,8 % kolem roku 2030. Nahrazení novými uhelnými elektrárnami by mělo efekt snížení emisí CO2 pouze zhruba o 13,5 %. Nahrazení starých elektráren obnovitelnými zdroji energie by znamenalo masivní snížení emisí CO2 zhruba o 73,4 %.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down