01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Situace na trhu s bateriemi

Již třetím rokem zajišťuje společnost Ecobat pro výrobce a dovozce přenosných baterií plnění povinností zpětného odběru podle § 38 zákona č. 106/2005 Sb., o odpadech.

Od poloviny roku 2004 postupně klesá množství přenosných baterií prodávaných smluvními partnery organizace Ecobat. Tento jev měl nepříznivý dopad na financování (došlo k propadu plánovaných tržeb v první polovině roku), takže musely být v průběhu roku zvýšeny poplatky povinným osobám o 10 %. Snižování množství prodaných baterií je ovlivněno dvěma základními faktory. Po přistoupení ČR do Evropské unie a po zrušení celních kontrol na hranicích došlo k nárůstu nelegálních dovozů, stále více baterií je nabízeno na tržištích a podobně. Více se také prodávají kvalitnější alkalické baterie i dobíjecí akumulátory, takže se prodlužuje životnost galvanických článků a snižuje jejich spotřeba.

MÉNĚ TĚŽKÝCH KOVŮ

I v roce 2005 pokračoval trend snižování obsahu těžkých kovů v přenosných baterií. Při třídění sebraných baterií bylo separováno zhruba 8 % zinkouhlíkových a alkalických baterií s potenciálním rizikem obsahu rtuti. Obsah rtuti u ostatních článků vyhovuje zákonnému limitu 5 ppm. V celkové směsi sebraných baterií se obsah rtuti pohybuje do 15 ppm. Výrobci velmi rychle nahrazují niklkadmiové přenosné akumulátory méně škodlivými niklmetalhydridovými články. Celkový obsah kadmia ve směsi sebraných baterií tak poklesl na 0,36 %. Legislativním paradoxem je, že lithiové baterie, které dnes představují největší bezpečnostní riziko při nakládání s novými i použitými bateriemi, jsou řazeny mezi odpady kategorie ostatní a kromě předpisů ADR jim není věnována žádná zvláštní pozornost.

V roce 2005 jsme zaregistrovali výrazný nárůst počtu povinných osob, které přistoupily ke kolektivnímu plnění svých povinností a zapojily se do systému Ecobat. Souviselo to se zavedením povinnosti zpětného odběru použitých elektrozařízení, kdy řada dovozců funkčních celků se zabudovanými bateriemi si uvědomila, že mají povinnosti i v oblasti zpětného odběru použitých baterií. Zatímco v roce 2002 bylo zaregistrováno jen 27 povinných osob, v loňském roce už jich bylo 101.

Ecobat dosáhl předběžné dohody o spolupráci s kolektivními systémy některých druhů elektrozařízení (Asekol, Retela), která bude znamenat pro výrobce snížení administrativní zátěže při vykazování prodaných baterií a uzavírání smluv.

SBĚR POUŽITÝCH BATERIÍ

V roce 2005 narostl počet registrovaných míst systému Ecobat na celkových 5254. Našimi novými partnery se v roce 2005 staly hlavní město Praha a obchodní společnost Ahold provozující hypermarkety Hypernova a supermarkety Albert. V Praze byl vytvořen již v roce 2003 systém sběru baterií na zhruba 420 školách a úřadech. Po komplikovaných jednáních se až letos podařilo uzavřít smlouvu, podle které se Ecobat mohl začít podílet na svozu baterií, ale i ekologické osvětě na pražských školách.

Celkem bylo v roce 2005 sebráno 139 tun přenosných baterií, což představuje 5,2 % v porovnání s množstvím baterií uvedených na trh. Celkově narostlo množství zpětně odebraných přenosných baterií specializovanými distributory a v prodejnách elektro. Potěšitelné je, že se pomalu začíná zvyšovat zpětný odběr v potravinových řetězcích a k tradičně aktivní Delvitě a Jednotám se připojily i další řetězce jako např. Kaufland a Billa. Při pravidelných kontrolách v terénu však zjišťujeme, že řada našich smluvních partnerů zajišťuje zpětný odběr nedostatečně nebo formálně.

ZPRACOVÁNÍ PŘENOSNÝCH BATERIÍ

Všechny sebrané baterie jsou soustřeďovány v rekonstruovaném centrálním skladě na Kladně u společnosti EuroBattery, s. r. o. Zde dochází k ručnímu třídění podle chemických typů. Jednotlivé skupiny baterií jsou zasílány k recyklaci nebo k odstranění na různá zařízení v ČR nebo v zahraničí. V roce 2005 jsme recyklovali 40 % ze všech sebraných baterií.

Je potěšitelné, že v rámci projektů vědy a výzkumu podporovaných Ministerstvem průmyslu ČR byly v loňském roce úspěšně zakončeny i dílčí projekty týkající se recyklace galvanických článků s obsahem lithia a těžkých kovů. Společnost Recyklace Ekovuk uvedla do zkušebního provozu zpracovatelskou linku pro zinkouhlíkové a alkalické baterie, což vytváří dobré podmínky pro podstatné zvýšení míry recyklace sebraných baterií v České republice.

CO PLÁNUJEME

Ecobat by rád zvýšil kvalitu dostupnosti stávající sítě míst zpětného odběru. Ve spolupráci s regionálními zástupci organizace Ekokom se připravuje pilotní projekt intenzifikace kontrol míst zpětného odběru. Cílem je, aby každý rok byla provedena kontrola jedné třetiny ze všech registrovaných míst.

Další prioritou je propagace sběru přenosných baterií na školách. V současné době sběr probíhá pod záštitou Ecobatu na 500 školách v různých částech ČR. Ecobat chystá řadu propagačních pomůcek zaměřených na školní mládež a s využitím našeho maskota - žabáka Bata - bude sestaven zábavný program pro propagaci třídění baterií na školách. Tento projekt bude zahájen v dubnu letošního roku při oslavě Dne Země ve Vysokém Mýtě.

S největší pravděpodobností dojde v polovině letošního roku k definitivnímu schválení nové směrnice EU o bateriích, která přinese pro všechny země EU přísnější podmínky a konkrétní cíle pro sběr a recyklaci.

RNDr. Petr Kratochvíl
Ecobat

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down