01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Záměr zařízení na energetické využití odpadů v Mydlovarech

Již několik let se hovoří o záměru výstavby zařízení v jihočeských Mydlovarech, zahrnujícího spalovnu komunálních odpadů. K realizaci je však ještě velmi dlouhá cesta.

Projekt, nazvaný Karolína Mydlovary, byl již v letech 1996-1997 posouzen z hlediska vlivu na životní prostředí podle tehdy platného zákona č. 244/1992 Sb. Výsledkem bylo souhlasné stanovisko, které nemá omezenou platnost (na rozdíl od stanoviska vydávaného podle současně platného zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí).

Původní investor, Jihočeská energetika, a. s., se mezitím stal součástí koncernu E.ON energie, a. s., a záměr dospěl k žádosti o integrované povolení. Toto řízení se rozběhlo na konci roku 2004 a dosud nebylo ukončeno.

INTEGROVANÉ POVOLENÍ

Jana Kubíková z odboru životního prostředí na Jihočeském krajském úřadu říká: "Žádost o integrované povolení jsme na našem úřadě téměř rok předjednávali. Tento postup se nám velmi osvědčil i u mnoha jiných zařízení. V prosinci munlého roku jsme po rok trvajícím řízení vydali integrované povolení. V současné době je toto rozhodnutí na Ministerstvu životního prostředí v odvolacím řízení. Odvolala se proti němu občanská sdružení i obec Mydlovary. Nechci předjímat výsledek odvolacího řízení, ani spekulovat o dalších krocích jedné či druhé strany. V každém případě bude cesta k realizaci záměru ještě hodně dlouhá. Teprve pravomocné integrované povolení totiž opravňuje stavební úřad k vydání stavebního povolení. A celé náročné stavební řízení provozovatele ještě čeká."

Řízení o vydání integrovaného povolení se účastní vedle správních úřadů a Agentury integrované prevence také neziskové organizace, obec a kraj, na njejichž správních územích je záměr umístěn.

Zejména v obci Mydlovary, sužované desítky let provozem MAPE a jeho pověstných kalojemů, výtopny a dalších průmyslových podniků, vzbudil záměr značný odpor.

"V integrovaném povolení jsou podmínky stanoveny tak, že zavazují provozovatele k použití nejlepších dostupných technik," říká Ing. Kubíková. "To znamená, že zařízení musí např. splnit daleko přísnější limity, než jsou ty, které předepisuje česká i evropská legislativa v oblasti ochrany ovzduší. Prokázání jejich splnění je podmínkou uvedení zařízení do trvalého provozu."

I přes použití špičkových technik však zůstává nevyhovující silniční dopravní obslužnost mydlovarské oblasti, již dnes silně zatížené dopravou materiálů pro probíhající rekultivace některých kalojemů v areálu bývalého závodu MAPE.

ZÁMĚR

Pokud by záměr prošel celou administrativní cestu, mělo by zařízení být uvedeno do provozu do konce roku 2008. Vyrábělo by elektřinu a teplo na bázi energetického využití spalitelných odpadů, které nebude možno materiálově využít. Podle aktuálního Plánu odpadového hospodářství Jihočeského kraje se v tomto území vyprodukuje kolem roku 2010 více než 230 000 tun komunálního odpadu za rok. Jelikož závazná část POH Jihočeského kraje upřednostňuje materiálové a energetické využití odpadů před jejich odstraněním, je s ním záměr energetického zařízení v souladu.

Karolína Mydlovary by měla zpracovávat až 100 000 tun komunálního a jemu podobného odpadu za rok. Jedná se o investici regionálního významu, neboť uvažovaná svozová oblast zahrnuje všechny okresy Jihočeského kraje. Na území kraje by měla být vybudována síť překládacích stanic, ze kterých budou odpady dopravovány do Mydlovar transportními soupravami s uzavřenými kontejnery.

Odpady budou zpracovávány v jedné spalovací lince s roštovým topeništěm se jmenovitou kapacitou 17 t odpadu za hodinu a jmenovitým tepelným výkonem zhruba 50 MW (s produkcí páry pro dálkové vytápění a elektrické energie). Záměr výstavby zařízení v Mydlovarech je jedním z několika, o nichž se v poslední době diskutuje. Budoucnost ukáže, zda se ho podaří dovést do konce.

(S využitím materiálů Teploinvest CB, s. r. o., a Krajského úřadu Jihočeského kraje.)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down