01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dobrovolnost místo Kjótského protokolu

Austrálie, USA, Japonsko, Jižní Korea, Indie a Čína se spojily do Asijsko-tichomořského partnerství pro čistý rozvoj a klima. Jde o státy, které patří k největším znečišťovatelům planety a nepřistoupily ke Kjótskému protokolu. Tyto země představují 45 procent světové populace, spotřebovávají téměř...

Austrálie, USA, Japonsko, Jižní Korea, Indie a Čína se spojily do Asijsko-tichomořského partnerství pro čistý rozvoj a klima. Jde o státy, které patří k největším znečišťovatelům planety a nepřistoupily ke Kjótskému protokolu. Tyto země představují 45 procent světové populace, spotřebovávají téměř polovinu světové energie a vypouští do ovzduší téměř polovinu skleníkových plynů.

První konference Partnerství se zúčastnili také představitelé velkých důlních a energetických společností. Zástupci států je chtějí přesvědčit, aby investovali do snížení emisí miliardy dolarů. Ministr energetiky USA Samuel Bodman uvedl, že vlády by měly usnadnit práci soukromých entit a nikoliv je nutit, aby za každou cenu dobrovolně jednaly. Pokud všechny země zavedou moderní technologie spotřeby paliv, pak by podle zástupců Partnerství bylo snížení emisí skleníkových plynů trojnásobně vyšší, než stanoví Kjótský protokol. Vládní politika by proto měla umožnit jednotlivým společnostem, aby si vytvořily vlastní individuální strategie.

Odpůrci této strategie poukazují, že regulace podle vlastního uvážení vede k nerovnoměrnosti - dobří občané se zákonem řídí, ale ti ostatní ne. Je proto nutné zavést regulaci a finanční stimuly, aby byl průmysl ochoten investovat do čistých energií.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down