01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Oddělený sběr nebezpečných složek komunálního odpadu v Libereckém kraji

Liberecký kraj zahájil práce na projektu na oddělený sběr nebezpečných složek komunálního odpadu na podzim roku 2004 ve spolupráci s ARR-Agenturou regionálního rozvoje, s. r. o., a společností EKO-KOM, a. s.

Od počátku jsme uvažovali o možnosti čerpat na akci finanční prostředky z Evropské unie, proto jsme již ve fázi záměru konzultovali konkrétní podmínky se Státním fondem životního prostředí ČR (SFŽP). V lednu 2005 byla zpracována studie proveditelnosti, ve které byl projekt rozdělen na dvě aktivity - "Zřízení sběrných dvorů" a "Řízení a koordinace projektu a publicita". Časově je projekt členěn na tři fáze - přípravnou, realizační a provozní, která by měla končit v roce 2014.

INTEGROVANÝ SYSTÉM

Cílem projektu je optimalizace systému sběru tříděného odpadu a vybudování integrovaného systému nakládání s komunálním odpadem, primárně zahuštění sítě sběrných dvorů pro separovaný sběr nebezpečných složek komunálního odpadu (NSKO) na území Libereckého kraje. Projekt navazuje na cíl krajského plánu odpadového hospodářství (3.1.2.I Zajistit sběr nebezpečných složek komunálního odpadu), a rovněž na dlouhodobý projekt v oblasti tříděného sběru odpadů, který je Libereckým krajem realizován od května 2004 ve spolupráci se společností EKO-KOM, a. s.

V rámci popisovaného projektu bude vybaveno a zprovozněno celkem jedenáct sběrných dvorů ve vybraných partnerských městech. Nositelem projektu je Liberecký kraj, partnerskými městy jsou Česká Lípa, Český Dub, Desná v J. h., Doksy, Dubá, Harrachov, Jilemnice, Nové Město pod Smrkem, Raspenava, Smržovka a Železný Brod.

FINANCOVÁNÍ

Liberecký kraj získal na projekt dotaci ze strukturálních fondů Evropské unie, konkrétně z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF) v rámci Operačního programu Infrastruktura. V březnu 2005 byla zaregistrována žádost v rámci "Operačního programu Infrastruktura - Zlepšování environmentální infrastruktury". Žádost směřovala na opatření 3.4 - nakládání s odpady a odstraňování starých zátěží, písmeno A: Vybudování integrovaného systému sběru a recyklace odpadů.

Rozhodnutím ministra životního prostředí ze dne 30. 6. 2005 byla Libereckému kraji přiznána dotace na realizaci projektu v celkové výši 85 % uznatelných nákladů. Na 75 % této sumy přispívá ERDF a na 10 % SFŽP. Zbylých 15 % uznatelných nákladů plus neuznatelné náklady na koordinaci a publicitu projektu bude financovat Liberecký kraj. Celkové náklady dosáhnou téměř 4,5 mil. korun, provozní náklady ponesou partnerská města.

V současné době probíhá realizační fáze, po proběhlém výběrovém řízení byl vybrán dodavatel vybavení sběrných dvorů a připravují se podklady ke smlouvě mezi Libereckým krajem a SFŽP. V závislosti na počasí se na jaře 2006 uskuteční vlastní vybavení sběrných dvorů.

To bude spočívat v dodávce speciálních uzamykatelných tzv. EKO-skladů vybavených shromažďovacími prostředky na nebezpečné odpady a kancelářských kontejnerů, které budou sloužit pro obsluhu sběrných dvorů. Zakoupené vybavení bude ve vlastnictví Libereckého kraje, který je jako nositel projektu zavázán financováním, a bude městům poskytnuto formou dlouhodobé výpůjčky. Po osmi letech pak bude převedeno do majetku partnerských měst.

Města se zavázala zajistit provoz vybavených sběrných dvorů a budou se finančně podílet i na fázi realizace, a to zajištěním elektropřípojek na své vybrané pozemky. Vlastní provoz sběrných dvorů by měl být zahájen v červnu 2006.

Ing. Markéta Miklasová

Krajský úřad Libereckého kraje, Odbor rozvoje venkova, zemědělství a životního prostředí

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down