01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Unikátní technologie pro sanaci ve Spolaně

Již v roce 2003 jsme vás informovali o pilotním projektu, který ověřoval účinnost využití sanační technologie pro sanaci budov ve Spolaně Neratovice. Na jaře tohoto roku budou hotovy všechny přípravné práce a sanace se konečně rozběhne. Měli jsme unikátní příležitost si prohlédnout areál před tím, než bude celé sanační zařízení definitivně izolováno od okolí.

V letech 1965-68 běžela ve Spolaně v budovách A1420 a A1030 výroba pesticidů. Provoz byl označován jako PCP (pentachlorfenol). Když se projevily zdravotní potíže zaměstnanců, byly provozy uzavřeny. Ukázalo se, že budovy jsou silně zamořeny vedlejšími produkty výroby - chlorovanými uhlovodíky a organickými sloučeninami s vysokou koncentrací dioxinů, zejména 2,3,7,8 TCDD (2,3,7,8 tetrachlor-dibenzo-para-dioxin). I po ukončení provozu se do budov dále ukládaly sudy s chemikáliemi. Provozy jinak zůstaly tak, jak je lidé opustili, včetně strojního zařízení, šatních skříněk s pracovními oděvy atd.

Nyní na všem leží tlustá vrstva prachu s vysokými koncentracemi dioxinů. Budovy navíc stojí na samém okraji areálu Spolany nejblíže městské zástavbě. Každé demoliční práce proto musí zajistit, aby se kontaminovaný, velmi nebezpečný prach nešířil do okolí. Při výběru firmy pro provedení sanačních prací stanovil Fond národního majetku podmínky jednoznačně: zpracování odpadů na místě, konečné odstranění toxických látek z odpadů (tedy nikoliv uložení na jinou deponii, nebo úprava odpadů), využití nespalovací technologie (zohlednění postoje veřejnosti, která vnímá spalovny velmi negativně), využití ověřené technologie (tak velký projekt není možno řešit jako experiment) a sanace bez negativního vlivu na životní prostředí a zdraví lidí (což je vzhledem k umístění areálu velmi problematické).

Po výběrových řízeních nakonec sanaci provádí společnost SITA CZ a. s. ve spolupráci se svým technickým partnerem, společností BCD CZ a.s. Ta je zase podnikem společnosti TCSR, britské technologické a projektové firmy, která je specialistou v oboru sanací a sanačních technologií a je držitelem licence na technologii BCD v Evropě. V podobném joint venture už fungovaly společnosti při sanaci areálu koksovny Karolina v Ostravě, kde byla použita technologie přímé termické desorpce.

NELEHKÝ ÚKOL

Realizátory sanace však nečeká malý úkol. Bylo prokázáno, že koncentrace polychlorovaných látek přesahuje v objektech tisícinásobně limit. Tyto látky jsou nebezpečné pro člověka od dávky přes 1.10-12 g na kilogram tělesné hmotnosti. Bude třeba zpracovat na 35 000 tun nejrůznějších materiálů obsahujících dioxiny (PCDD/F) a organické chlorované pesticidy (OCP), z toho kolem 9000 tun z demolice budov, asi 3000 tun starého provozního zařízení, asi 23 000 tun vytěžené zeminy z okolí budov, menší množství chemikálii skladovaných uvnitř objektů.

Generální ředitel společnosti SUEZ Environment (mateřské společnosti SITA CZ a.s.) pan Jean-Louis Chaussade říká: "Ve Spolaně jde o největší sanační projekt svého druhu ve světě. A navíc při něm máme velká omezení - velmi blízká populace za zdí areálu a bezpečnost pracujících. Nicméně po dokončení sanace bude možné další využití lokality."

Grahame Hamilton ze společnosti TCSR dodal: "Hodnoty koncentrace kontaminace zjištěné v areálu závodu Spolana patří k nejvyšším hodnotám, které kdy byly ve světě naměřeny v lokalitách, kde probíhá sanace oblastí zasažených dioxiny".

Celý proces sanace bude probíhat až do roku 2008. Dekontaminovaný směsný stavební odpad bude využit ke zpětnému zásypu míst odstraněných kontaminovaných objektů a k vyrovnání okolního terénu. Úroveň kontaminace po sanaci musí splňovat hodnoty určené Krajským úřadem Středočeského kraje, což je například 0,2 nanogramů na gram kontaminované zeminy.

ŘEŠENÍ

Vzhledem k vysoké a nebezpečné kontaminaci zvolily firmy SITA a BCD netradiční postup. Kontaminované budovy uzavřely do "obálky", která zabrání úniku znečištění mimo kontrolovanou zónu. Podobně je zakryta také procesní budova, kde se bude provádět samotná sanace (předúprava, dekontaminace, technologické celky). V prostorách je udržován stálý podtlak (za hodinu se zde vymění na 200 tisíc kubíků vzduchu).

V podtlakové obálce se postupně celé budovy rozeberou a zbourají. Stavební odpad se na výkonných drtičích rozemele a dekontaminuje a pak bude podroben nepřímé termické desorpci.

V jednotce ITD (indirect thermal desorption) se materiál zahřeje na 600 stupňů. Při této teplotě se dioxiny a OCP odpařují nebo rozpadají na sloučeniny s kratšími řetězci. Aby nedocházelo k dodatečné oxidaci, je celý proces prováděn v dusíkové atmosféře a zabraňuje se vstupu atmosférického kyslíku do systému. Odpařené dioxiny a OCP se kondenzují a koncentrát s kontaminanty je odstraněn v jednotce BCD.

Kovové odpady (nosníky, provozní nádoby, zbytky technologických konstrukcí) budou v procesní hale rozřezány na vhodně velké kusy a pak dekontaminovány, vyžíhány v elektrických žíhacích pecích.

Desorpci budou podrobeny i kontaminované zeminy, které se musely odtěžit před zahájením stavby procesní budovy. Nyní jsou uloženy v big-bagách a po zpracování v sanační technologii budou použity k rekultivaci areálu. Veškeré koncentráty a prach s obsahem dioxinů (z pecí na kovový odpad, z filtrace procesních plynů, z dekontaminace odpadních vod ze stavby) budou odstraněny v reaktoru jednotky BCD.

Jednotka BCD (Base Catalysed Decomposition - zásaditý katalytický rozklad) je unikátní technologií pro dekontaminaci materiálů, obsahujících dioxiny, pesticidy a další toxické chemické látky. Ve vysoce koncentrovaném kontaminovaném materiálu dojde řízenou reakcí k přeměně původních nebezpečných dioxinů na jednoduché chemické sloučeniny, které již nejsou nebezpečné pro životní prostředí. Konečnými produkty rozkladu jsou sůl, voda a uhlíkaté zbytky.

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ

Otázky bezpečnosti a ochrany zdraví a životního prostředí jsou u tohoto projektu zásadní. Vše, co opustí prostor procesní budovy, bude kontrolováno na splnění přísných limitů. K tomu přistupuje monitoring procesu i okolí. Provoz je mnohonásobně kontrolován zvenčí. Vedle supervizora, jmenovaného bývalým FNM (nyní Ministerstvo financí), kterým je společnost CZ BIJO, a. s., dohlíží na provoz a sanaci také nezávislá komise, kterou zřídil Středočeský krajský úřad, a dále příslušné správní orgány (Krajský úřad, Česká inspekce životního prostředí, hygienici).

Mimořádná pozornost je věnována ochraně pracovníků v kontaminovaných objektech a v procesní budově. V době nejintenzivnější práce bude zaměstnáno přes 160 lidí v nepřetržitém provozu, který zajistí stálý provoz technologických celků. Veškeré práce budou prováděny ve ochranných oblecích, "skafandrech", neboť úroveň kontaminace uvnitř objektů vyžaduje při práci úplnou ochranu kůže a respiračních cest.

Pracovníci budou smět zůstat v nejvíce kontaminované zóně max. 4 hodiny za 24 hod. Provoz je zajištěn přechodovými komorami, aby se nevynášela kontaminace mimo budovu. Pracovníci jsou také podrobováni pravidelným velmi důkladným lékařským prohlídkám. Sanace by měla být dokončena do konce roku 2008, a poté se předpokládá další průmyslové využití území. Podle zástupců SITA CZ a.s. již tuto technologii bude možno využít k dekontaminaci jiných oblastí přímo ve Spolaně, nebo v jiných areálech mimo území Spolany a.s.

(S využitím materiálů SITA CZ, a.s.)

Schéma projektu Spolana Dioxiny

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down