01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Materiál z liberecké spalovny není podle odborníků nebezpečný

Stavební materiál SPRUK, který prodává liberecká společnost Termizo, není zdraví ani přírodě nebezpečný. Vyplývá to z nového posudku, který si společnost provozující libereckou spalovnu nechala zpracovat nezávislým týmem odborníků z Masarykovy univerzity v Brně a Zdravotního ústavu v Ostravě. S...

Stavební materiál SPRUK, který prodává liberecká společnost Termizo, není zdraví ani přírodě nebezpečný. Vyplývá to z nového posudku, který si společnost provozující libereckou spalovnu nechala zpracovat nezávislým týmem odborníků z Masarykovy univerzity v Brně a Zdravotního ústavu v Ostravě. S posudkem, který Termizo přišel na 400 000 korun, firma seznámila i obyvatele Oldřichova v Hájích a Mníšku, kde byl materiál použit na cyklostezce. SPRUK je směs popílku a strusky, kterou produkuje liberecká spalovna. Firma má certifikát, který umožňuje SPRUK využít při zakládání silničních staveb nebo k rekultivacím. Laboratorní testy prokázaly, že obsah nebezpečných organických látek nepřekročil limity platné v České republice a Evropské unii, jak tvrdili ekologové ze sdružení Arnika.

Podle zpracovatele posudku prof. Ivana Holoubka tak nehrozí, že by materiál ohrožoval prostředí či zdraví lidí, a to ani v případě, že se materiál, určený do spodních vrstev komunikací, dostane na povrch.

Ekologové ze sdružení Arnika už několik let usilují o to, aby materiál nebyl používán ke stavbám. Důvodem je údajně vysoký obsah dioxinů a jiných látek poškozujících zdraví. V důsledku mediální aktivity Arniky nyní odběratelé nemají o materiál zájem, protože se obávají problémů při jeho používání. Společnost Termizo přesto hodlá investovat za přispění evropských fondů do dalšího zařízení na čištění toxického popílku, což bude mít vliv na další snížení obsahu škodlivin v materiálu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down