01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Prověrka pro provozní společnost

Předběžné vyčíslení škod, které letošní jarní povodeň způsobila na vodovodních a kanalizačních systémech provozovaných Středočeskými vodárnami, a. s., se krátce po řádění vodního živlu dotklo cifry zhruba dvou miliónů korun. "Zdaleka to není konečná výše, neboť některá zaplavená zařízení ještě...

Předběžné vyčíslení škod, které letošní jarní povodeň způsobila na vodovodních a kanalizačních systémech provozovaných Středočeskými vodárnami, a. s., se krátce po řádění vodního živlu dotklo cifry zhruba dvou miliónů korun.

"Zdaleka to není konečná výše, neboť některá zaplavená zařízení ještě projdou statickým posouzením," řekl v polovině dubna generální ředitel společnosti Ing. Ondřej Beneš, Ph.D. Upozornil i na to, že další náklady si vyžádá například čištění a opravy poškozených kanalizačních stok, čerpacích stanic a zařízení čistíren odpadních vod, které nebylo možné demontovat.

VÝHODY SILNÉHO PARTNERA

Povodeň opět prokázala, že vlastníkům vodohospodářského majetku se vyplatí spojení se silnými provozními společnostmi. (Středočeské vodárny, a. s., jsou členem skupiny Veolia Voda, která pokrývá více než 40 % vodárenského trhu v ČR.) Vodárny totiž v rámci svého podnikatelského rizika zajistí na své náklady práce při přípravě na povodně a odstraňování škod po povodních. Jde o demontáže, opravy a montáže motorů, čerpadel, čidel a ostatního zařízení ČOV a čerpacích stanic apod. Tak jsou následné škody na majetku zásadně omezeny.

Přesto trvá i nutnost kvalitního pojištění majetku. Pokud by byl zásadně poškozen, Středočeské vodárny by situaci řešily ve spolupráci s vlastníkem infrastruktury - společností Vodárny Kladno - Mělník, a. s., s tlakem na maximální využití jak pojistného plnění, tak dotačních titulů.

Generální ředitel však ujistil, že tyto ani další zvýšené náklady se ve vodném a stočném neodrazí. Určení ceny a její celoroční garance je v plné kompetenci vlastnické společnosti a dokonce ani povodeň ji nemůže ovlivnit.

KAMEROVÝ PRŮZKUM VE VAZBĚ NA POJISTNÉ KRYTÍ

Na Středočeské vodárny čeká úkol rozsáhlého kamerového průzkumu provozovaných kanalizačních systémů. Tímto způsobem se mimo rychlé odhalení problémů připravuje i dokumentace, kterou vlastník infrastruktury využívá při jednání o pojistném krytí a při případných žádostech o dotační tituly. Poučení plyne z roku 2002, kdy často nebylo možné prokázat skutečnou příčinu poškození.

Ondřej Beneš na příkladu ČOV Horní Počaply dokládá, jak se při její nedávné rekonstrukci vyplatilo sáhnout k technologii, která je nejen vysoce účinná, ale umožňuje i snadnou demontáž. Zejména čistírny odpadních vod (ze svého principu bývají umístěny blízko řeky a jejich výškový gradient je nastaven tak, aby bylo možné stokovat celé město) jsou totiž obvykle zasaženy povodní jako první.

POMOHL DŮMYSLNÝ VAK I OBĚTAVOST LIDÍ

Letos obranou proti velké vodě nebyly už jen pytle s pískem, ale i důmyslnější technologie. Pracovníci Středočeských vodáren - provozu Kanalizace Mělník již před příchodem hlavní povodňové vlny do odtoku dešťového odlehčovače přečerpávací stanice odpadních vod Mělník-Mlazice nainstalovali speciální vak, který zabránil zpětnému nátoku vody z Labe do kanalizačního systému města. Tím se zajistila funkčnost stanice a hlavně se při vzdutí Labe zabránilo nemalým škodám na majetku, kterým by se město a jeho obyvatelé při zpětném zaplavení oblasti z kanalizace a kanalizačních přípojek nevyhnuli. "Šlo o mimořádně obětavou a velmi namáhavou práci našich zaměstnanců, kteří vak museli umístit v rizikových prostorách a za ohrožení stoupající vodou," uvedl Ondřej Beneš. Ocenil i letošní výbornou spolupráci se státními podniky Povodí Labe a Povodí Vltavy, které poskytují včasné a přesné informace.

"Ze zákona zástupci vodáren nejsou členy krizových štábů. Ale vítáme, jsme-li do nich, zejména na úrovni obcí s rozšířenou působností, přizváni," pokračoval generální ředitel. Za dobrý příklad označil součinnost Středočeských vodáren s krizovým štábem v Mělníku. Naopak jinde si někteří starostové na vodárny vzpomněli, až když zjistili, že potřebují kvalifikované informace o zásobování pitnou vodou či odborníky na okamžitou opravu vodohospodářského majetku v držení obce.

Letos v zaplavených oblastech ve sféře působení Středočeských vodáren nenastaly žádné problémy v zásobování pitnou vodou. I za tímto faktem se skrývá soustavná a průběžná péče provozní společnosti o dobrý technický stav vodovodních řadů, které neselhaly ani v této mimořádné situaci.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down