01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Spolupráce s municipalitami si vážíme

Při posouzení možností, jaké má vodárenská společnost velikosti a významu Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava, a. s., ve spolupráci s městy a obcemi v zásobovaném regionu, se musíme vrátit na začátek minulého desetiletí.

Do té doby zabezpečoval zásobování pitnou vodou a odvádění a čištění odpadních vod na území bývalého Severomoravského kraje stejnojmenný státní podnik. Během první vlny velké privatizace byla k 1. květnu 1992 založena společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava, a. s. (SmVaK Ostrava a. s.). Přes tehdejší tendence k osamostatnění okresních vodárenských firem se podařilo vytvořit ekonomicky silnou a technicky efektivní velkou společnost, která vznikla z těch částí bývalého státního podniku, jež měly technickou návaznost na rozsáhlý vodárenský systém Ostravského oblastního vodovodu.

DODÁVKY I DO POLSKA

Tomu odpovídá i dnešní sféra působnosti společnosti, zahrnující regiony Frýdek - Místek, Karviná, Nový Jičín a Opava. Na základě smluvních vztahů se voda dodává také městům Ostrava, Hlučín, Studénka a některým menším obcím. Pitnou vodou je zásobována i příhraniční oblast Polska a Přerovsko. Počet odběratelů pitné vody překračuje jeden milión, v domech napojených na veřejnou kanalizaci SmVaK Ostrava a. s. žije více než 500 tisíc obyvatel.

Společnost byla privatizována jako smíšená - provozuje vlastní infrastrukturu. Po privatizaci tvořily akcionářskou strukturu z více než 85 % obce a města. Podíl na vedení společnosti uplatňovaly prostřednictvím členství ve statutárních orgánech - z devítičlenného představenstva bylo pět zástupců samospráv, v dozorčí radě zasedalo kromě tří členů volených podle zákona zaměstnanci firmy i šest představitelů municipalit. Tato vlastnická struktura společnosti trvala až do roku 1999, kdy na český vodárenský trh začali přicházet zahraniční investoři. Akciové podíly měst a obcí přešly do jejich rukou a SmVaK Ostrava a. s. se staly společností vlastněnou z více než 98 % zahraničním kapitálem.

DOBRÉ VAZBY NA MĚSTA A OBCE TRVAJÍ

Noví vlastníci si však byli vědomi specifiky vodárenství - a třebaže z právního hlediska tuto povinnost neměli, navázali na dosavadní spolupráci s městy a obcemi i za nových vlastnických podmínek. Složení představenstva i dozorčí rady společnosti zůstalo co do většiny zastoupení municipalit beze změny.

Municipality si určitý vliv udržují i prostřednictvím Severomoravského vodárenského svazu, do něhož se sdružila rozhodující města a obce v oblasti působnosti společnosti. Majoritní vlastníci přijímají toto sdružení jako partnera, s nímž se pravidelně projednává tvorba cen (vodné a stočné), plán investic apod. SmVaK Ostrava a. s. patří ke společnostem s nejnižšími cenami v celé ČR a chce si tento trend udržet.

Významná je rovněž technická součinnost společnosti s městy a obcemi při konzultacích a posuzování připravovaných rozvojových projektů i záměrů výstavby vodovodů, kanalizací a čistíren odpadních vod. Společnost má totiž zájem, aby nová díla byla technicky dobře vyřešena, kvalitně postavena a jejich provoz byl maximálně efektivní bez ohledu na to, zda je SmVaK Ostrava a. s. bude po dokončení provozovat. Ukazuje se, že mnohé stavby, jež si obce původně chtěly provozovat samy, nakonec svěřují naší společnosti, neboť ta má potřebné odborné, technické i personální zázemí.

JSOU MOŽNÉ I PROVOZNÍ SMLOUVY

Ve spolupráci s městy a obcemi se také daří provozovat vodohospodářská díla na smlouvu: Nyní máme takových smluv uzavřeno více než 760. V převážné většině svěřená díla provozujeme za stejné solidární ceny, jaké platí v celé společnosti, což může být výhodné zejména pro malé obce.

Často se rovněž finančně podílíme na rozvoji a výstavbě městské a obecní infrastruktury. Poslední dobou přispíváme zejména na výstavbu čistíren odpadních vod, u nichž se s obcemi dohodneme na budoucím provozování. Na základě nabídek také od obcí odkupujeme vhodnou infrastrukturu, která nebyla součástí privatizace nebo ji obce mezitím postavily.

POMOC PŘI ŽÁDOSTECH O DOTACE

Jako soukromá společnost nemůžeme čerpat státní ani evropské dotační tituly. S municipalitami však spolupracujeme na přípravě žádostí a projektů pro tyto účely. Úspěšným příkladem z loňska je rozšíření kanalizační sítě v Karviné, která na výstavbu kanalizačního sběrače C získala peníze z evropského Fondu soudržnosti. Součástí smlouvy je i finanční spoluúčast SmVaK Ostrava a. s. S touto formou spolupráce počítáme také v dalším období.

Vstupem naší země do EU stouply nároky na odvádění a čištění odpadních vod. Ať jde o zvýšení podílu čištěných odpadních vod, nebo o účinnost čistírenské technologie. Naše společnost na těchto úkolech již několik let pracuje. Vybudovala, rekonstruovala nebo intenzifikovala řadu svých čistíren odpadních vod. Protože již skončila etapa budování velkých zařízení, zaměřujeme se, v souladu s podmínkami vstupu naší země do EU, na odkanalizování a čištění odpadních vod v obcích od 10 do 2 tisíc obyvatel.

Značné prostředky jsme vynaložili i na zlepšení stavu vodovodní sítě, Díky tomu loni ztráty vody klesly na 13,6 %, což je velmi dobrý výsledek i v evropském měřítku. Stále se však potýkáme s problémovými vodovodními řady, především z 60. a 70. let minulého století, které byly stavěny z nekvalitních materiálů a nevynikají ani kvalitou provedení. Všechny investice jako soukromá společnost hradíme z vlastních prostředků a z více než 400 mil. Kč vynakládaných ročně na potřeby investičního charakteru jde do rozvoje společnosti ze zisku každý rok sto miliónů.

VELKÁ VODA PROVĚŘUJE SYSTÉM

Letošní jarní záplavová vlna se území našeho kraje dotkla jen okrajově. Máme však bohaté zkušenosti ze záplav roku 1997. Tehdy se prokázaly přednosti vodárenské soustavy SmVaK Ostrava a. s., která po celou dobu povodní plynule dodávala dostatek pitné vody bez jakýchkoli jakostních i technických závad, zatímco místní zdroje byly nadlouho vyřazeny z provozu.

Jako provozovateli vodovodní a kanalizační sítě nám vadí výrazný nárůst rozlohy zpevněných ploch, z nichž jsou dešťové vody odváděny do veřejné kanalizace. Zřejmě to není pro vznik povodní rozhodující faktor, ale měli bychom se snažit tam, kde je to možné, dešťové vody zadržovat v krajině.

MIROSLAV KYNCL

generální ředitel SmVaK Ostrava a. s.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down