01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Podvodů s vodou příliš neubývá ani v Praze

Nelegální odběry pitné vody nebo vypouštění odpadních vod do kanalizace načerno jsou ve městech poměrně časté. Provozovatelé vodovodů a kanalizací se jim brání kontrolami. Zajímaly nás zkušenosti společnosti Pražské vodovody a kanalizace, a. s.U černých odběrů vody jde hlavně o manipulace s...

Nelegální odběry pitné vody nebo vypouštění odpadních vod do kanalizace načerno jsou ve městech poměrně časté. Provozovatelé vodovodů a kanalizací se jim brání kontrolami. Zajímaly nás zkušenosti společnosti Pražské vodovody a kanalizace, a. s.

U černých odběrů vody jde hlavně o manipulace s vodoměrem nebo o porušení plomby. Jindy má zase odběratel třeba neměřenou odbočku před vodoměrem či propojení trubkou. Při vypouštění odpadních vod načerno je zase obvykle nutné dávat pozor na nepřihlášenou kanalizační přípojku nebo na přímé napojení do revizní šachty.

Pražské vodovody a kanalizace, a. s., (PVK) se vyhledávání černých odběrů a vypouštění věnují poměrně intenzívně. Za první tři měsíce letošního roku odhalily celkem 127 případů, z nich bylo 22 neoprávněných odběrů pitné vody a v 105 případech byly načerno vypouštěny odpadní vody.

Za rok 2005 PVK prošetřily celkem 565 potenciálních černých odběrů. Z nich se toto podezření potvrdilo u 114 odběrů vody, zatímco načerno se odpadní vody vypouštěly ve 204 případech. Předloni bylo zjištěno 127 případů černých odběrů pitné vody a 228 případů načerno odváděných odpadních vod.

Jak se kontroly provádějí? Na několik otázek nám odpověděl Vladislav Vavro, vedoucí oddělení odečtů a přešetřování společnosti Pražské vodovody a kanalizace, a. s.

Jakým způsobem vytypováváte místa neoprávněných odběrů?

Vytypování těchto odběrů či neoprávněného vypouštění odpadních vod se provádí kontrolou odběrných míst z databáze PVK, a. s., kdy stávající smlouva na vodné neobsahuje ujednání o odvádění odpadních, resp. srážkových vod kanalizací pro veřejnou spotřebu. Probíhají také kontroly objektů, které nejsou v naší databázi (jde o vlastní studně) s ohledem na napojení do kanalizace.

Často jde o soukromé objekty, kam bez povolení majitele nemůžete vstoupit. Jak taková kontrola konkrétně probíhá?

Vstupování do soukromých objektů provádíme vždy za přítomnosti vlastníka objektu. Pokud nás vlastník do objektu nechce vpustit, žádáme příslušný místní úřad (státní stavební dohled) o pomoc. Pomocí kamerového průzkumu a speciálních úkonů zjistíme stav vypouštění odpadních vod.

Jaké jsou při zjištění černého odběru sankce?

Na základě přešetření stanovujeme výši způsobené škody, nejde tedy o sankci. Pokud nelze objektivně zjistit dobu užívání, ani ji stanovit pomocí stavebních úřadů nebo dodavatelských organizací a užívání nemovitosti trvá delší dobu, doba trvání se vypočítává. U fyzických (nepodnikajících) osob jsou to tři roky zpětně od data zjištění ne-oprávněného vypouštění. V případě fyzických (podnikajících) a právnických osob vycházíme ze čtyř roků zpětně.

Černé odběry jsou zjišťovány zhruba z 90 procent u občanů a ze zbývajících asi 10 procent u firem. Za období leden až březen letošního roku byla celková škoda způsobená PVK vyčíslena na 1,660 miliónu korun. U některých objektů jsme byli nuceni přerušit dodávku vody.

Proč případů neoprávněného vypouštění odpadní vody bývá více než černých odběrů pitné vody?

Je to proto, že napojení na kanalizační řady se provádí postupně s výstavbou nových kanalizačních řadů. Vodovodní řady jsou převážně již vybudované. Abychom předešli chybám u nových připojení, je správný postup při budování přípojky možné nalézt na internetu (www.pvk.cz a www.spoluproprahu.cz), kde budoucí odběratel získá veškeré informace.

Co se vyplatí vědět

Při zjištění černého odběru pitné vody z veřejného vodovodu je možné podle platné legislativy přerušit dodávku vody do té doby, než bude odběr vody zlegalizován.

Vlastník může žádat náhradu způsobené škody. Způsob výpočtu náhrady ztrát při neoprávněném odběru vody nebo neoprávněném vypouštění odpadních vod je dán § 14 vyhlášky č. 428/2001 Sb., kterou se provádí zákon č. 274/2001 Sb.

Vyhláška hl. m. Prahy 26/1999, čl. 11 říká, že stavby musí být napojeny na splaškovou nebo jednotnou kanalizaci, pokud je technicky, případně ekonomicky v dosažitelné vzdálenosti a má dostatečnou kapacitu. V článku 6 je doplněno, že po připojení na stokovou síť musí být žumpa nebo malá čistírna vyřazena z provozu a asanována. Městský správní úřad může neoprávněným odběratelům a vypouštěčům uložit pokutu až do výše 1 mil. korun.

PVK spolupracují s některými městskými částmi. Obyvatelé, kteří mají technickou možnost napojení - a přesto nepožádali odbor výstavby úřadu městské části o povolení kanalizační přípojky, jsou vyzváni, aby své připojení zlegalizovali a upozorněni na dodržování vyhlášky č. 26/1999.

ZDROJ: PVK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down