01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pro elektroodpad vyberte správný systém

Podle § 13 vyhlášky č. 352/2005 Sb. zajišťuje pro každou skupinu elektrozařízení společné plnění financování nakládání s historickými elektrozařízeními z domácností jeden kolektivní systém, do něhož jsou výrobci/dovozci povinni odvádět příspěvky na historická elektrozařízení.

Ve skupinách 3, 4 a 7 (Zařízení informačních technologií a telekomunikační zařízení, Spotřebitelská zařízení, Hračky, vybavení pro volný čas a sporty) byla zapsána jako provozovatel kolektivního systému pro zajištění financování nakládání s historickými elektrozařízeními společnost Asekol, s. r. o. (rozhodnutí Ministerstva životního prostředí čj. 5193/ENV/720/05 ze dne 22. 12. 2005, skupiny 3, 4 a 7 podle přílohy č. 7 zákona o odpadech).

Asekol, s. r. o., se tak s ohledem na skutečnost, že prokazatelně sdružuje výrobce a dovozce s celkovým největším podílem na trhu v uvedených skupinách, stal subjektem nesoucím též odpovědnost za financování nakládání s historickými elektrozařízeními pocházejícími z domácností ze skupin 3, 4 a 7.

JEDEN SYSTÉM PRO KAŽDOU SKUPINU

Podle § 13 vyhlášky č. 352/2005 Sb. zajišťuje pro každou skupinu elektrozařízení společné plnění financování nakládání s historickými elektrozařízeními z domácností jeden kolektivní systém, do něhož jsou výrobci/dovozci povinni odvádět příspěvky na historická elektrozařízení. Tímto systémem je pro skupiny 3, 4 a 7 systém Asekol. Všichni výrobci/dovozci jsou povinni se u tohoto systému doregistrovat pro plnění povinností spojených s historickými elektrozařízeními, popř. nově zaregistrovat (pokud chtějí jeho prostřednictvím plnit všechny povinnosti), jinak se vystavují riziku postihu podle zákona o odpadech.

Podle ustanovení § 15 odst. 4 vyhlášky č. 352/2005 Sb. se hledělo na výrobce/dovozce plnící prostřednictvím kolektivního systému nezapsaného do Seznamu vedeného MŽP jako na výrobce plnící prostřednictvím kolektivního systému zapsaného pouze do 12. 10. 2005. Po 12. 10. 2005 je již výrobce povinen plnit své povinnosti prostřednictvím kolektivního systému, jenž je zapsán.

ODPOVĚDNÝ JE VŽDY VÝROBCE

Tímto prohlášením reagujeme mj. i na nepravdivá oznámení některých třetích osob, které přesvědčují výrobce/dovozce o tom, že mohou bez obav plnit zákonné povinnosti ve vztahu historickým elektrozařízením pocházejícím z domácností ze skupin 3, 4 a 7 prostřednictvím těchto třetích osob, přestože tyto třetí osoby nebyly zapsány jako provozovatelé kolektivních systémů pro plnění uvedených povinností. Upozorňujeme všechny výrobce /dovozce na skutečnost, že odpovědnost za splnění povinností podle zákona o odpadech má vždy přímo výrobce/dovozce a tato jeho odpovědnost uzavřením smlouvy s provozovatelem kolektivního systému nezaniká.

Doporučujeme proto, abyste posoudili hodnověrnost ujištění poskytovaných třetími osobami a postupovali vždy tak, abyste mohli příslušnému orgánu státní správy při případné kontrole doložit, že zákonné povinnosti, včetně povinnosti financovat nakládání s historickými elektrozařízeními z domácností podle § 37n odst. 3 zákona o odpadech, řádně plníte, a vyvarovali se tak riziku uložení sankcí.

Společnost Asekol, s. r. o., je připravena poskytnout Vám na základě citovaného rozhodnutí MŽP plnění, na jehož základě řádně dostojíte povinnosti zajistit financování nakládání s historickými elektrozařízeními pocházejícími z domácností ze skupin 3, 4 a 7 a zajistit zpětný odběr, zpracování, využití a odstranění těchto elektrozařízení. Registraci do systému Asekol provádí klientské oddělení, postup pro registraci je také uveden na www.asekol.cz.

Mgr. Jan Vrba
jednatel Asekol, s. r. o.

Odpovědnost za splnění povinností podle zákona o odpadech má vždy přímo výrobce/dovozce a tato jeho odpovědnost uzavřením smlouvy s provozovatelem kolektivního systému nezaniká.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down