01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ochrana ovzduší a vztah k IPPC

Změny v oblasti legislativy na ochranu ovzduší a zejména v oblasti pachu se mohou významně dotknout agendy IPPC. Integrovaná povolení totiž často obsahují jako jednu ze závazných podmínek pachový limit. Dosud pro provozovatele platí, že mají povinnost provést autorizované měření emisí pachových...

Změny v oblasti legislativy na ochranu ovzduší a zejména v oblasti pachu se mohou významně dotknout agendy IPPC. Integrovaná povolení totiž často obsahují jako jednu ze závazných podmínek pachový limit. Dosud pro provozovatele platí, že mají povinnost provést autorizované měření emisí pachových látek do 4 let ode dne nabytí účinnosti vyhlášky č. 356/2002 Sb., tj. do srpna 2006.

Na základě připravované novely vyhlášky č. 356/2002 Sb. a nové pachové vyhlášky, do níž budou přesunuty otázky pachu, dojde ke zrušení pachových limitů a ke změnám v povinnosti měření (původní termín podle vyhlášky bude zrušen). Účinnost změn je nastavena k červenci 2006 (tak, aby měření k srpnu 2006 nebylo povinné), ale vše závisí na průběhu legislativního procesu.

Již vydaná integrovaná povolení však obsahují tuto podmínku (pachový limit a povinnost měření) v závazných podmínkách, přičemž nová legislativa sama o sobě nemůže zasáhnout do vydaných integrovaných povolení.

Změna závazných podmínek je možná pouze změnou integrovaného povolení, která je vázána na kontrolu provedenou úřadem a změnu standardů na základě nové legislativy v ochraně životního prostředí. V tomto směru je zjevné, že změna integrovaného povolení nebude moci předběhnout novelizovaný prováděcí předpis v ochraně ovzduší. Integrovaná povolení tak budou obsahovat prakticky nepřiměřeně přísný požadavek (pachový limit).

V tom směru, aby tento stav nebyl na úkor provozovatelů (neboť se jedná o legislativní změny, které sám provozovatel nemůže ovlivnit a integrované povolení na ně nedokáže včas reagovat, resp. je nemůže předjímat), byla zahájena intenzívní spolupráce k přípravě na budoucí postup.

V oblasti kategorizace zařízení podle nařízení vlády č. 353/2002 Sb., kterým se stanoví emisní limity a další podmínky provozování ostatních stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší, lze směřuje novela k určité nápravě vztahu k IPPC. V rámci novelizace by měla být vypuštěna úprava, že všechna IPPC zařízení jsou generálně zvláště velkými zdroji. Napříště bude třeba zdroje zařazovat primárně podle vymezení v přílohách a pokud toto vymezení nebude dostačující, tak pak podle subsidiární úpravy kategorizace v § 2 uvedeného nařízení vlády.

Zdroj: www.epravo.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down