01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nejmodernější recyklační centrum WEEE v Evropě

Dvacátého čtvrtého března začala v Německu platit právní norma pro elektroodpad. Symbolicky ve stejný den bylo v městě Lünen uvedeno do provozu nejmodernější evropské zařízení na recyklaci elektroodpadu.

Německá právní norma "ElektroG Act" implementuje dvě evropská nařízení: nařízení pro elektrický a elektronický odpad (WEEE) a nařízení omezující obsah některých nebezpečných látek ve WEEE. Zákon vznikl po dlouhých diskusích s ekonomy, spolkovými vládami i obcemi a městy - šlo o co nejlepších nastavení systému tak, aby byl praktický a odpovídal požadavkům volné soutěže. S nabytím jeho účinnosti se oficiálně rozběhly i systémy zpětného odběru (které do jisté míry fungovaly již dříve). Nyní mohou obyvatelé odložit staré spotřebiče zdarma do komunálních sběrných dvorů. Výrobci založili organizaci Stiftung Elektro-Altgeräte Register (EAR), která zabezpečuje administraci systému, tj. registrace, sběr dat o objemech zařízení, koordinace sběrných aktivit, vyhodnocování výsledků recyklace atd. EAR také určuje velikost poplatků do systému pro výrobce a dovozce. Náklady jsou kalkulovány podle typu materiálu, váhy zařízení a zastoupení producenta/dovozce na trhu. Odborníci doufají, že po plném rozběhnutí systému by se v SRN mohlo zpracovat na milion tun WEEE ročně.

RECYKLAČNÍ ZAŘÍZENÍ

Zároveň s rozběhem systému začalo pracovat největší a nejmodernější centrum pro recyklaci elektroodpadu v Evropě, které ve městě Lünen vybudovala nákladem 17 milionů euro společnost Remondis. Ing. Tomáš Pivoňka z české pobočky společnosti Remondis, který se zúčastnil slavnostního otevření, říká: "Výhodou zařízení je, že bylo vybudováno v areálu. kde jsou v bezprostřední blízkosti návazné technologie - zařízení na recyklaci plastů, teplárna využívající alternativní palivo atd. Zařazení recyklace WEEE umožňuje vysoké vytížení technologií za nízkých dopravních nákladů. Lünen je ve Vestfálsku, tedy v prostoru s velkou hustotou obyvatel a průmyslu a s možností dovozu WEEE z Belgie a Nizozemí."

Recyklační provozy jsou umístěny v rekonstruované hale o ploše 5500 m2, rozdělené na prostory pro recyklaci chladniček, televizí a monitorů, drobných zařízení i nebezpečných částí z některých zařízení.

"Zpracování chladniček a televizorů se v principu neodlišuje od postupů používaných u nás," popisuje Ing. Pivoňka. "Zajímavé však bylo zpracování drobných zařízení (např. kuchyňských spotřebičů), které se nevyplatí demontovat ručně."

Tyto drobné spotřebiče se na lince nejprve ručně předtřídí, aby se v nich odstranily případné nebezpečné látky. Poté se drtí na kusy 5-10 cm. Z nich se na pásu ručně vybírají monočlánky a cívky z motorů (měď).

Po ručním vytřídění jde směs na další podrcení na 2-3 cm a pak směřuje do soustavy separátorů. Jemná frakce se odděluje ve vznosu, železo se odděluje magnetickým separátorem, balistický separátor třídí podle hustoty materiálu a neželezné kovy se oddělují pomocí separátoru s vířivými proudy.

Z malých spotřebičů se získá nejvíce plastů a železa. Podíly jemné plastové frakce jsou surovinou pro výrobu alternativního paliva, které využívá teplárna v místě. Tvrdé plasty se odvážejí jen několik stovek metrů na zpracovatelskou linku odpadních plastů, kde se přidávají do směsí. Z neželezných kovů se na vibračních stolech odděluje měď a hliník, které se prodávají do hutí.

V celém zařízení pracuje přes sto pracovníků, většina z nich se zabývá ruční demontáží televizí a chladniček. Na lince na zpracování drobných spotřebičů je díky vysoké automatizaci pracovníků minimum - několik lidí na třídicí lince, na velínu a u transportu materiálů.

RYCHLE ROSTOUCÍ TRH

Zařízení v Lünen má nyní kapacitu 35 000 tun, výhledově až 80 000 tun za rok. Důvodem pro vybudování takového zařízení je podle člena představenstva Remondis pana Egberta Tölle to, že trh elektrických a elektronických zařízení roste rychleji než jakýkoliv jiný. Připomíná však: "Praktická aplikace evropských směrnic po celé Evropě bude obtížná. Každá země organizuje svůj vlastní zpětný systém, což způsobuje, že systémy jsou poměrně nákladné a přestávají být transparentní."

Společnost Remondis má v Německu již pět recyklačních center ve městech Lünen, Berlin, Neumünster, Baar-Ebenhausen a Strausberg. V letošním roce by mělo začít pracovat další centrum v Lodži v Polsku, které se zaměří na středo- a východoevropský trh.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down